31 maj 2021

Sverigetopplistan: total scenförändring

Sverigetopplistan har ett radikalt nytt utseende i topp. ESC-vinnande Måneskin går in som etta med Zitti e buoni [RCA/Sony] och är bara den första av starka uppstickare.

Förra veckans etta Hov1 tappar till 5 med Tokken (feat Dree Low)[EMI/Universal. Det är inledningen på en total ”make over” i toppen av singellistan.

Asme klättrar från 7 till 2 med Färger [BL] medan rapkollegan A36 gått från 46, via 14 till nu plats 3 med Samma gamla vanliga [Asylum/Warner]. För alla tre på pallen är det bäst hittills på Sverigetopplistan.

Toppkvartetten blir helt färsk eftersom även Olivia Rodrigo raketklättrar, Good 4 U [Geffen/Universal] går från 40 till 4.

Men även en bit ner händer det mycket, inte minst påverkat av just ESC. Tusse klättrar åter, nu från 18 till 8 med Voices [Universal/Universal]. Tusse har tidigare toppat listan. Bästa nykomling från tävlingen är annars fransyskan Barbara Pravi som startar som 18 med Voila [Capitol/Universal]. Etta på Heatseeker är belgiska bidraget Hooverphonic med The Wrong Place [Universal/Universal].

Benjamin Ingrosso gör oavsett ESC en stark start med Smile [Record Company Ten] på plats 11.

Olivia Rodrigo är ny etta på albumlistan med Sour [Geffen/Universal].

Irländska shoegazeikonerna My Bloody Valentine toppar dubbelt på såväl vinyllistan som den för fysisk försäljning med återutgivningen av Loveless och Isn’t Anything [Domino/Playground]. Det säger en del om hur fysisk försäljning väger numera att Loveless går in som 53 stora albumlistan.

Alla fakta på www.sverigetopplistan.se

Lars Nylin