17 maj 2021

In memoriam Svante Thuresson

Det känns så märkligt. Svante Thuresson var en sådan röst och person som tycktes vara med för alltid. Men nu är han borta.

För en i min ålder dök Svante upp redan i svartvita TV-bilder i först Gals and Pals och sedan som soloartist. Jag har vaga minnen av när han var med i Eurovision Song Contest ihop med Lill Lindfors redan 1966.

Men inte ens denne redaktör var med när Svante först inledde sin till sist nästan 70-åriga karriär. Det var som trummis i jazzkvartetter som sonen av Vasastaden i Stockholm inledde på 50-talet. Lyckligtvis insåg snart han och andra att det var som crooner/tolkare/allsidig vokalist han hade sitt geni, med solodebut just 1966.

I den rollen blev han sedan evig. Där fanns en svacka på 1980-talet, när han tidvis låg lite lågt med yrkesmusiken. Men annars har han funnits där med skivor, turnéer och krogshower från 1963 till 2019, när hälsan och så småningom pandemin satte stopp.

Hans ”comeback” i slutet av 1990-talet nådde fint nog även utanför hans inbitna skara fans. Det var Kjell Andersson på dåvarande EMI – alltid denne Kjell Andersson – som iscensatte en trio vassa album med låtar av den svenska låtskrivareliten, Beppe Wolgers respektive – främst – David Shutrick.

2002 följdes återkomsten upp med att Pernilla Andersson producerade Nya kickar ihop med honom, på den plattan stod Svante även för en hel del av materialet.

För egen del fick jag den enorma äran att som A&R göra två plattor ihop med honom 2011. Först Stockholmshyllningen Regionala nyheter, sedan julplattan En cool jul. Båda gångerna i produktion av Johan Norberg.

Jag skäms inte ett dugg för att skriva att båda är mästerverk i sin lilla nisch. Jag hann också lära känna Svante lite. Min enkla summering i dag är att det var en fin man jag fikade med ett stort antal gånger för att välja låtar. Eller för att prata om hans älskade Djurgårdens IF, eller golf. En fin man, ganska blyg, extremt openminded inför de texter jag lade framför honom.

Hur han hyllade texter av t ex Olle Ljungström eller Joakim Berg, inte ändrade ett ord, är saker jag kommer att ha med mig livet ut.

Tack för sången och musiken och lyhördheten, Sir Svante.

Svante Thuresson blev 84 år.

Lars Nylin