Förlag 15 mars 2021

4 Snabba: Linnea Deb, Mello-vinnare

Bra på att jobba, dålig på att fira. Så beskriver sig låtskrivaren Linnea Deb, som nu vunnit Melodifestivalen tre gånger. I årets Eurovision Song Contest tävlar hon dessutom mot sig själv, eftersom hon varit med och skrivit även San Marinos omtalade bidrag. Vi fick en pratstund med en låtskrivare på ständigt språng.

Låten Voices, framförd av Tusse vann en jordskredsseger i helgens final av Melodifestivalen. Låten är skriven av Linnea Deb tillsammans med Joy Deb, Anderz Wrethov och Jimmy Joker Thörnfeldt.

Linnea och Joy Deb har tidigare vunnit Melodifestivalen 2013, med Robin Stjernberg/You och 2015 med Måns Zelmerlöw/Heroes. Den sistnämnda vann även ESC.

Grattis till den tredje vinsten i Melodifestivalen! Har du vant dig nu?

– Nej, det gör man nog aldrig. Finns det någon som gjort det? Jag har fortfarande inte ens fattat att vi vann ESC. Så fort man vunnit något så är det liksom ”nästa steg” och ”vad gör vi nu”. Jag är nog väldigt dålig på att fira och bra på att jobba!

Berätta om inspirationen bakom Voices?

– Vi hade Tusse in mind när vi skrev den. Vi jobbade med flera andra låtar parallellt men kände att tiden höll på att rinna ut. Hans skivbolag ville att han skulle vara med och skriva och de hade en lite annan idé – det var inte riktigt klart vilken stil han skulle köra. Men så kände vi att vi hade låten och ringde honom och sa ”kom nu!”. Han skulle ta körkort då egentligen, haha, men ställde in och kom och sjöng in den.

– Låten har ett budskap om att vi alla ska enas, att vi alla är lika och att man ska gå på sin känsla och inte bry sig om vad andra människor tycker. Den passade honom som hand i handske.

Du var kritisk mot hur SVT hanterade låtskrivarna i deltävlingarna (lär mer här) Vad har du fått för reaktioner på det?

– Jättebra reaktioner men ganska mycket i tysthet. Många vill kanske inte stöta sig med SVT, man vill få chansen nästa år – det är min tolkning.

– Det var roligt att vi fick vara med på ett litet hörn i finalen, men det var ju också lite så att vi kastades in och vi presenterades inte ”by name”. Det handlar ju inte om att vilja stå i rampljuset, men att bli erkänd för sitt verk. Få cred för det man gjort.

Du, Joy och Jimmy Thörnfeldt tävlar ju också mot er själva i ESC, med låten Adrenalina med Senhit (även skriven av Thomas Stengaard och Suzi P). Berätta!

– Ja, den är så knasigt rolig! Vi blev kontaktade av Thomas Stengaard som har kontakter överallt och även är inblandad i Cyperns bidrag i år.* Han sa att San Marino söker en låt och  det fanns en refräng att utgå ifrån. Joy hade en liten bakgrund som vi använde och sen skrev vi titel, engelsk text, verser och bryggor. Jag kastade in sången och så skickade vi iväg den.

– Sen kom det plötsligt ett mail där det stod att Flo Rida skulle vara feature på den också och det var ju bara att tacka och ta emot! Vi vet dock inte om han kommer att vara med i Rotterdam.

Christel Valsinger
Foto: David Almstrand

*Cyperns bidrag El Diablo är skrivet av Thomas Stengaard (DK), Jimmy Thörnfeldt (SE),  Laurell Barker (CA/SE) och Oxa (BR) och framförs av Elena Tsagrinou (GR).