5 januari 2021

SR fortsätter spela häktade artisten

Att en ledande svenska artist häktats för stämpling till människrov har skapat stor reaktion i sociala medier och fått även ledande politiker att kräva att Spotify och Sveriges Radio slutar spela dennes musik. Så kommer inte att ske enligt SR:s musikansvarige Anna Karin Larsson.

Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, skrev på Twitter att Spotify borde rensa bort artisten från sina spellistor. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri, har kritiserat Sveriges Radio och P3, som enligt Nilsson ”gullar med musiker som stödjer en sjukt destruktiv ungdomskriminalitet”.

Men musiken fortsätter att spelas på P3. Enligt Anna Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges Radio, är frågan i nuläget helt hypotetisk eftersom artisten inte dömts. Larsson säger i en intervju i P3:

– Man måste hålla huvudet kallt och fundera på vad som är vad, och framförallt inte börja agera domstol, för det blir superkonstigt om vi nu börjar agera som någon slags specialdomstol över saker som vi inte riktigt är insatta i.

Hon fortsätter:

– Det finns inga tydliga ramar. Det tydliga vi har att förhålla oss till är att det är skillnad på verk, låt och upphovsperson, artist. Det är grunden i hela tänkandet, det är det som styr oss. Sedan är det klart att man kan hamna i lägen där man känner att ”det skulle vara tondövt och jättekonstigt om vi låtsas som ingenting här”.

Domen mot den häktade artisten faller i mars. MI har inte uppfattat några kommentarer från Spotify i saken.

Lars Nylin