27 oktober 2020

Spotifys Equalizer-projekt lanserar tutorials

Videor som lär ut musikproduktion och ett inspirationssamtal med brittiska hitmakaren Charli XCX. Spotifys projekt Equalizer, som stöttar kvinnliga och icke-binära musikskapare, blir i år virtuellt. Det ger samtidigt fler möjlighet att ta del av innehållet.

Spotify har drivit Equalizer Project i Norden sedan 2017. Satsningen har bl a inneburit nätverksträffar och camps för kvinnliga och icke-binära musikskapare. Bakgrunden är den extremt ojämna könsfördelningen bland låtskrivarna och producenterna bakom de mest spelade låtarna på Spotify. Bakom de 50 mest spelade låtarna på Spotify i Sverige 2019 var endast 4,1% av producenterna kvinnor och andelen kvinnliga låtskrivare var bara 20%. Siffrorna är dock ett steg upp från 2018, då 0,8% av producenterna och 10% av låtskrivarna var kvinnor.

Bland tidigare Equalizersatsningar finns bla en podcast, ledd av Linnea Henriksson och nätverksträffar för producent- och låtskrivartalanger som bland annat gästats av Katy Perry och Max Martin.

Årets virtuella satsning är en följd av restriktionerna som kommit med pandemin. Samtidigt får nu alla som vill chansen att ta del av produktionsknep från några av Sveriges mest framstående producenter, i en serie videotutorials på spotify.com/equalizer. Jenny och Cecilia Vaz visar hur de skapar sitt unika sound, Rixmixningsverkets studiochef Linn Fijal instruerar  i hur man bäst spelar in ett piano med hjälp av artisten Vilma Colling och Tami T ger sina bästa tips för att arbeta effektivt i studion.

– Det känns viktigare än någonsin att fortsätta arbetet med Equalizer när året har medfört så omfattande utmaningar för hela musikbranschen. Trots att statistiken visar på ett litet steg i rätt riktning, med fler kvinnor representerade som låtskrivare och producenter bakom de mest spelade låtarna, är jämställdheten en fråga som ständigt behöver lyftas, säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify i ett pressmeddelande.

– Vi är glada att ha med oss några av Sveriges främsta producenter för att fortsätta att inspirera fler musikskapare. En positiv sak med årets upplägg är att vi har möjlighet att nå ut till fler än vad vi skulle ha gjort med endast fysiska event.

Den 10 november kommer Equalizer Project också att hålla ett virtuellt inspirationssamtal med brittiska Charli XCX som skrivit och släppt sitt senaste album how I’m feeling now från sin karantän i London i våras. Totalt finns 100 platser och kvinnliga och icke-binära musikskapare från hela Norden kan anmäla sig på spotify.com/equalizer.

Christel Valsinger

Bilden: Cecilia och Jenny Vaz.