22 september 2020

Guldkvasten 2020 till Sveriges Radio P2

Sveriges Radio P2 får Guldkvasten för att arbete med att uppmärksamma kvinnliga tonsättare. Priset delas ut av föreningen KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare.

P2 – Sveriges Radio får Guldkvasten 2020 med motiveringen:

”För att man här genom många år med kanalansvarig Elle-Kari Höjeberg i spetsen, envetet drivit frågan om och sett till att det spelas musik av och talas om kvinnliga tonsättare. På så vis har vår musikaliska verklighet och vardag blivit så mycket rikare.”

KVAST delar också ut ett hedersomnämnande till personerna bakom tv-serien She composes like a manCathrine Winnes, idé, manus och medverkande ciceron; Andreas Lindstad, regi, klipp, producent samt Ella Petersson, exekutiv producent, SVT.

Motiveringen lyder:

”I She composes like a man tas ett fast, fyndigt och taktfullt grepp om såväl musiken som de kvinnliga upphovspersonernas liv och skapande och det hela förmedlas med smittande engagemang av seriens ciceron Cathrine Winnes.”

KVAST är en ideell förening som har som syfte att  ”öka medvetenheten om och framföranden av musikverk komponerade av kvinnliga tonsättare.” Guldkvasten delas varje år ut till den orkester/arrangör av orkestermusik, kammarmusik eller elektroakustisk musik som har gjort bra satsningar.

Christel Valsinger