Många corona-initiativ

Under de senaste dagarna har musikbranschen i Sverige vaknat till fullt liv. Mängder av projekt, livesändningar och festivaler är på gång.

I en artikel tidigare i veckan var jag något kritisk till att inget hände från den svenska musikbranschen för att hjälpa artister och spelställen genom att t ex arrangera livesändningar. Den kritiken får jag ta tillbaka, för nu exploderar det.

En mängd initiativ är på gång, liknande det som startade i Norge för ett tag sen, Brakkesyke 2020, här på Facebook. Brakkesyke ska enligt diverse verktyg på nätet översättas till ”lappsjuka”, eller ”hyttfeber” tycker Google. Via Brakkesyke livesänds konserter konstant, från norska artisters hem och spelställen.

Och nu ser vi samma sak hända i Sverige. Redan i helgen sker två initiativ som samlat ett tjugotal svenska artister som kommer livesändas på nätet.

Jubel gör tillsammans med Soundtrade Studios, Amuse, Corite, GAFFA och Nöjesguiden gemensam sak under konceptet ”Låt Live Leva”, och sänder konserter med artister som Oscar Zia, Moa Lignell, Thomas Stenström, Elle Krauss, Lennixx och många fler artister med start 16.00 imorgon lördag här: https://www.facebook.com/gaffase/

Själva sändningen genomförs från Soundtrade Studios och kvällen kommer att ledas av programledaren och Youtube-profilen Sofia Dalén.

Under fredagen gick också MTA Production, Sonika Studio, Bring It Home 2020, Porter & Thorells Syndrom tillsammans med en massa spelställen som Scala-teatern, Tyresö Slott, Twang, PUSCH, SouthSide Cavern, och många andra, ut med ett upprop som syftar till att skapa vad man kallar ”fasta livestreamscener”.

Hilda Sandgren, grundare av MTA Production, säger:

– Som situationen är så ser jag möjligheter i detta samarbete. Våra artister som vi representerar blir av med stora intäkter på bara några dagar och inom kort blir det svårt att överleva. Vi försöker flytta samtliga konserter till framtiden men det är osäkert om det till slut kommer att fungera. Det är samma situation för alla i branschen. Om vår handling och idé kan inspirera andra att göra samma sak, så är mycket vunnet! Flera andra i musikbranschen hoppas vi kan samarbeta på liknande sätt som vi nu gör.

För att kicka igång det hela kommer under helgen artister som Pär Stenhammar, Wladan Virant, Janne Borgh, Preston Frame, Robin Tesch, Barfota och andra sändas live här på YouTube.

Under torsdagskvällen avslöjades också att Hultsfred kommer att livesända från Musikhotellet Hulingen den 3 april, med ett stort gäng ”kompisar”. Det ska bli mycket spännande att se vilka dessa kompisar kan tänkas vara. Livesändningen genomförs här: https://www.facebook.com/HotellHulingen/

Ninetone har också startat ett samarbete med streamingplattformen VOYD som heter Ninetone Live, där artister ska kunna möta sin publik under liknande förutsättningar som när de uppträder under sina konserter, inklusive att kunna sälja biljetter. Ninetone Live lanseras imorgon lördag den 21 mars med en konsert med Tommy Nilsson, på www.ninetonelive.com.

Patrik Frisk, VD för Ninetone Group, säger:

– Många av de artister vi representerar ser en tuff ekonomisk tid framför sig och att kunna hitta nya intäktsvägar är vårt viktigaste arbete just nu. Att live-scenen är en stor osäker marknad ett tag framöver får man som artist räkna med men kontakten med publiken och möjligheten att köra riktigt proffsiga konserter online och samtidigt kunna sälja biljetter är livsviktigt för alla artister.

Bakom kulisserna pågår också flera andra initiativ som lär presenteras under den närmaste framtiden, så vi kan nog räkna med att nätet kommer att fyllas med konserter från svenska artister under våren.

Jag brukar sällan citera politiker, men kulturminister Amanda Lind sade precis nyss i Efter fem i TV4, i samband med den nya halvmiljarden till kulturen: ”Det är kanske just precis nu vi behöver kultur som mest”.

Så är det, och det är precis nu livemusiken behöver fortsätta leva digitalt.

Här på MI kör vi i samarbete med GAFFA och Svensk Live en lista över konserter som sänds, inte bara svenska utan även internationellt. Som t.ex. The Weeknd som inatt spelar sitt nya album exklusivt live på nätet: http://www.musikindustrin.se/2020/03/20/livekonserter-idag/

Skicka in länkar!

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se