6 februari 2020

Universal Music återlanserar EMI Sverige

Universal Music återlanserar nu etiketten EMI Sverige. Ansvarig blir Mikael Wadström, i branschen troligen mest känd som ”Misan”, som med återstarten återkommer från Polydor UK.

EMI har en lång och rosad historia som en av de viktigaste skivetiketterna genom tiderna. Universal Music köpte etiketten under 2012 och nu återlanseras den i Sverige för att ta vidare uppdraget att skapa ett hem för talanger på den svenska och internationella marknaden. EMI Sverige lanseras i april 2020 och kommer att drivas av Mikael Wadström som ”Head of EMI” och med rapportering till Joakim Johansson, VD Universal Music Sverige.

Mikael kommer här närmast från Polydor UK, baserad i London, där han verkade som Senior A&R Manager där han har haft flertalet globala hits med bland annat signade projekt som NOTD och Meduza som har genererat över 1 miljard streams respektive och flertalet guld och platinacertifieringar i USA samt Grammynomineringar.

Innan Mikael flyttade till London i 2017 var han verksam som A&R på Universal Music i Sverige och arbetade med projekt som Avicii, Rebecca & Fiona, Vigiland, Dada Life, Seeb med flera.

”Det är en stor ära att få dra igång EMI Sverige. Jag har haft tre fantastiska år i London på Polydor, och det har varit intressant att lära sig den engelska marknaden, men jag har också känt en saknad av den Svenska scenen och all talang som Sverige kontinuerligt producerar både på artist-, producent- och låtskrivarsidan. Jag är tacksam för att ha fått den här möjligheten och jag ser fram emot att återigen jobba med Joakim och resten av teamet på Sverigekontoret.” säger Mikael Wadström, i ett pressmeddelande.

”Att få möjligheten att återaktivera EMI, som en av de mest färgstarka etiketterna i musikhistorien, har varit en dröm ändå sedan Universal Music köpte EMI i 2012. Med dess gedigna historik så är det ett enormt ansvar och vi har länge väntat på rätt tillfälle och rätt person för att skapa framtiden för EMI i vår marknad. Med Mikaels historik och erfarenhet att utveckla nya artister och skapa stjärnor, både i sin hemmamarknad och i världen, så är han en självklar ledare för nästa kapitel för EMI i Sverige. säger Joakim Johansson.

Lars Nylin