2 februari 2020

Ingen Thorsten Flinck i Melodifestivalen.

Thorsten Flinck kommer inte att vara med i Melodifestivalen på lördag. Det har kommit till SVT:s kännedom att Flinck är åtalad för olaga hot och skadegörelse och därför har SVT tagit beslutet att han inte kan delta. Flinck ersätts av Jan Johansen.

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag. Men eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta honom medverka, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Bidraget Miraklernas tid, skriven av Thomas G:son, kommer nu istället att framföras av Jan Johansen.

G:son har till Aftonbladet skarpt kritiserat beslutet, han pekar på att akten OVÖ fick medverka i Melodifestivalen trots att en av medlemmarna dömts till skyddstillsyn.

– Man får lite känslan av att man silar mygg och sväljer kameler. Jag trodde dessutom i min enfald att det var värre att vara dömd än att inte vara det. Jag lider med Thorsten som gör en fantastisk version av Miraklernas tid som han nu inte får visa. Thorsten har en plats i mitt hjärta, säger G:son till tidningen.

Anette Helenius på SVT försvarar beslutet i samma tidning:

– Har man varit dömd och mottagit sitt straff måste man kunna få komma tillbaka till samhället och få en andra chans.

Jan Johansen har tävlat i Melodifestivalen fyra gånger tidigare. 1995 vann han tävlingen med Se på mig och slutade sedan på tredje plats i Eurovision Song Contest. 2001 tävlade han med Ingenmansland, 2002 med Sista andetaget och 2003 med Let Your Spirit Fly som han sjöng tillsammans med Pernilla Wahlgren.

Lars Nylin

Foto Janne Danielsson/SVT