2 februari 2020

Dubbla priser till Brandelius/Schyffert

Filmen Spring Uje spring, om förre Dr Kosmos-sångaren Uje Brandelius i regi av Henrik Schyffert, blev dubbel vinnare vid Göteborgs filmfestival.

Filmen fick dels årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, från det internationella filmkritikerförbundet, dels vann filmen som skildrar hur sjukdom förändrar livet publikpriset Audience Dragon Award Best Nordic Film.

Juryn för kritikerpriset motiverade:

Samtliga filmer i årets Nordic competition handlar om oundvikliga förändringar och övergångar i livet – förändringar som infaller då du minst anar det. I just den här filmen fick vi se vi en berättelse i vilken fiktionen tar hjälp av verkligheten och genom humor tar oss med på en resa välsignad med kreativitet och livslust. På ett subtilt sätt avslöjar den individens inre kamp och hans rädsla för det som komma skall. Filmen skapar empati utan att bli överdrivet sentimental och introducerar en spännande ny röst för samtida skandinavisk film.

Uje Brandelius tog själv mot båda priserna och skrev i sociala medier:

”Detta hände ikväll: vi vann två priser på Göteborgs Filmfestival – Kritikerpriset och Publikpriset. Dock lyckades vi inte knipa huvudpriset (på en miljon kronor…) som gick till den mycket sevärda norska filmen Barn. Henrik Schyffert kunde inte vara på plats på galan i Göteborg så jag fick hålla två tacktal själv. Sen drack jag lite bubbel och minglade tills jag fick slut på olika sätt att säga tack till alla vänliga personer som kom fram och sa snälla saker om filmen. Sen gick jag hem till hotellrummet och tänkte att den här filmen nog kommer att förändra mitt och min familjs liv lite grann, oklart exakt hur.”

Lars Nylin