17 december 2019

Världen hyllar Marie Fredriksson

Veckan som gått efter beskedet om Marie Fredrikssons bortgång har inneburit en kärleksförklaring från hela världen. Att Fredriksson nått en global stjärnstatus efter Roxettes genombrott med The Look 1989 har understrukits av gester även från platser man sällan kopplar till svensk popexport.  

Den svenska ambassaden i Moskva och svenska kyrkan i Buenos Aires är bara två ställen där efterfrågan på en plats att lämna kondoleanser har uppfyllts.

I Stockholm finns en kondoleansplats utanför Baggpipe Studio, f d EMI-studion, i södra Stockholm. Platsen där Marie Fredriksson från 80-talet och framåt spelade in merparten av sin musik med Roxette och som soloartist har under veckan besökts av tillresande från hela världen. Även internationella media har besökt platsen.

Marie Fredriksson har fått in memoriam-texter i några av världens ledande dagstidningar, som New York Times och The Guardian. En av musikbranschens mest lästa krönikörer, amerikanen Bob Lefsetz, vigde en av sina längre hyllningar till Fredriksson.

Åtskilliga svenska artister har hyllat Fredriksson. First Aid Kit och Maja Francis gjorde det i form av en cover av It Must Have Been Love i samband med Musikhjälpen.  

Ett annat bevis för uppskattningen är ökningen av Roxette-streaming i USA. Billboard rapporterar att streaming av Roxettes katalog enligt Nielsen Music ökade med 770 % dagarna efter beskedet om Fredrikssons bortgång.

10 och 11 december nådde Roxette 4 miljoner streams i USA, detta jämfört med 514 000 8 och 9 december. Marie Fredrikssons och Per Gessles fyra ettor på Billboard-listan blev som bekant en av höjdpunkterna på Roxettes till sist nästan 30-åriga bana.

Slutpunkten internationellt för Marie Fredrikssons del blev dom kombinerade världsturnéer 2009 – 2016 som brukade kallas The Neverending World Tour.

Totalt handlade det om 17 olika resor som tog duon till 256 konserter i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Mellanöstern, Australien och Asien. Totalt såldes 3,5 miljoner biljetter under turnén.

Begravningen kommer att bli privat. “Begravningen kommer att äga rum i stillhet i kretsen av enbart den närmaste familjen” skriver Marie Fredrikssons manager Marie Dimberg i ett pressmeddelande.

Lars Nylin