16 december 2019

Musikhjälpen samlade ihop 50 miljoner

Även i år blev Musikhjälpen en mäktig samling av bransch och allmänhet. Totalt 642 309 engagemang gav 50 572 139 kronor till Musikhjälpen 2019.

Klockan 20.37 på söndagskvällen släpptes programledarna Miriam Bryant, Farah Abadi och Daniel Hallberg ut ur glasburen på ”Kärlekens torg” i Västerås.

Under de sex dygn trion direktsänt har 642 309 engagemang genomförts runt om i Sverige till förmån för Musikhjälpen och temat ”Sex är inte ett vapen”. När sändningen avslutades hade Musikhjälpen samlat in 50 572 139 kronor. Mest önskade låt under veckan var Lev nu dö sen med Miss Li och mest önskade artist blev Marie Fredriksson.

– Musikhjälpen handlar om värme, kärlek och engagemang och det känns som att hela Sverige har genomsyrats av det den här veckan. Att så många människor gått samman för att göra skillnad är helt fantastiskt, säger Julia Blomberg, Sveriges Radios projektledare för Musikhjälpen.

– Vi har från första stund bemötts på ett fantastiskt sätt av alla representanter från staden Västerås. Sen har invånarna gått man ur huse, fått torget att koka och tillsammans har vi skapat en oförglömlig vecka. Säger bara Bästerås, vi älskar er!, säger SVT:s projektledare Pär Nordahl.

Totalt har Musikhjälpen räknat till 642 309 engagemang från privatpersoner, organisationer och företag. Publiken har önskat låtar, deltagit i tävlingar och auktioner, bidragit till digitala och fysiska bössor och startat egna insamlingar. Totalt har 4 538 digitala bössor startats.

På https://bossan.musikhjalpen.se finns alla insamlingar taggade med # och ortnamn så det går att se hur många och vilka engagemang som rapporterats från respektive bevakningsområde.

När sändningen avslutades på söndagskvällen stod totalsumman på 50 572 139 kronor. Den slutgiltiga siffran kommer att justeras, eftersom öronmärkta pengar brukar fortsätta att komma in även efter veckan. Radiohjälpen kommer nu att säkerställa att de insamlade pengarna fördelas dit där de behövs som mest.

– Det viktiga arbetet mot det sexualiserade våldet fortsätter runt om i världen, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen, som förutspår ett stort antal ansökningar från partnerorganisationer.

– Tack till alla er som gjorde detta möjligt.

Musiken i Musikhjälpen

Under veckan har det kommit in cirka 73 000 låtönskningar. De fem mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2019:

1.Lev nu dö sen, Miss Li

2. Blåmärkshårt (Mi Amor), Miriam Bryant

3.Sparvöga, Marie Fredriksson

4. Tro, Marie Fredriksson

5.Dance Monkey, Tones & I

De fem mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2019:

  1. Marie Fredriksson
  2. Miriam Bryant
  3. Miss Li
  4. Avicii
  5. Håkan Hellström