9 december 2019

Miss Li klarar julpressen

Sverigetopplistan: Miss Li är trots tuff uppvaktning av jullåtar kvar i topp för fjärde veckan med Lev nu dö sen (Pistol Packin/Sony]. Men Maria Carey, Wham, Triad och andra utmanar underifrån. På albumlistan förstärker 1.Cuz rap-dominansen på listorna genom att gå in som etta med 1 år [1.Cuz].

Mariah Carey går från 16 till 2 med All I Want For Christmas Is You [Columbia/Sony] medan Wham! klättrar från 20 till 3 med Last Christmas [Columbia/Sony] från 1984. Triad är 8 med Tänd ett ljus [Parlophone/Warner], upp från 41, och bästa svenska jullåt. På plats 17 finns Freddy Kalas med Hey ho [Alter Ego/Universal] och befäster ställningen som senaste årens svenska tillskott till julfloran.

13 låtar av topp 30 på Sverigetopplistan är jullåtar. MI har inte statistik, men det kan tyckas färre än på ett tag. Stämmer detta är en orsak de många högt placerade svenska raplåtarna. Den här veckan går Adel & Dree Low in som 7 med No Cap [Fivestar Records] och albumettan 1.Cuz har en ny 9 med Räkna mina dagar (feat. Einar och Yei Gonzalez)[1.Cuz].

Starkaste nyhet är annars The Weeknd som går in som 6 med Blinding Lights [Republic/Universal] med Max Martin och Oscar Holter bland låtskrivarna. Weeknd har tidigare haft en etta i Sverige, Starboy från 2016.

Tones And I tappar till 4 med Dance Monkey [Elektra/Warner] men ska inte glömmas i toppdiskussionen. Inte heller Macky & Einar som tappar från 3 till 5 med Tesla [Columbia/Sony].

Etta på Heatseeker är Myra Granberg med Tills mitt hjärta går under [Myra Granberg/Sony].

På albumsidan kan det noteras att Michael Bublé är vinnaren bland julplattor, just nu på plats 3 med Christmas [Reprise/Warner]. Svenska Misery Loves Co gör en stark comeback efter nästan två decennier och placerar sig i topp av vinyllistan och som 2 på den fysiska listan med Zero [Black Lodge/Sound Pollution].

Vaggvisor för barn [Sov gott] är kvar som etta på samlingslistan.

Lars Nylin