26 november 2019

Statement Festival tillbaka

Det blir en ny upplaga av Statement Festival. Bananpiren i Göteborg är åter platsen när festivalen arrangeras den 4-5 september 2020.

Festivalen arrangerades första gången 2018 och vänder sig till kvinnor, icke-binära och transpersoner, både vad gäller artistuppbåd och publik. Initiativet till Statement togs av komikern, författaren och numera festival-generalen Emma Knyckare (bilden), sommaren 2017 då rapporterna om sexuella övergrepp på festivaler ökade kraftigt.

Festivalen anmäldes till DO (diskrimineringsombudsmannen) av personer som ansåg att de nekades rätt att delta i arrangemanget. Statement fälldes för sin marknadsföring av festivalen som ”mansfri”, men inte för att ha nekat någon att komma in (en man kom och släpptes in).

Under hösten har festivalen genomförts som en turnerande variant med stopp i Göteborg, Malmö, Umeå och Stockholm.

Artister för festivalen 2020 kommer att presenteras framöver.

Christel Valsinger