24 november 2019

Tove Lo, Candlemass och Ilya kan få Grammy

Candlemass (bilden) och Tove Lo är dom svenska akter som kan vinna en Grammy. Men flera svenskar finns i den digra nomineringslistan. Ilya Salmanzadeh är inblandad i tre nomineringar.

Candlemass är den stora svenska skrällen inför Grammygalan 25 januari. Gruppen är nominerad i kategorin bästa metalframförande för låten Astorolus – the great octopus, med Black Sabbath-legenden Tony Iommi som gäst.

Tove Lo är nominerad i kategorin årets video för Glad He’s Gone.

Men det finns fler nomineringar med svensk koppling. Max Martin och Ilya Salmanzadeh har båda varit med och skrivit till Ariana Grandes album Thank u, next, som är nominerat till årets bästa album. Salmanzadeh är även en av låtskrivarna bakom Beyoncés Lejonkungen-låt Spirit, som är nominerad i kategorin bästa popframförande. Salmanzadeh är för Spirit även nominerad i låtskrivarkategorin bästa låt för visuell media.

Johan Rencks tv-serie Chernobyl är nominerad i soundtrackkategorin, musiken är skriven av den isländska kompositören Hildur Gudnadóttir.

Flest nomineringar har amerikanska Lizzo, totalt åtta. Därefter kommer Billie Eilish och Lil Nas X med sex nomineringar.
Lizzo och Billie Eilish kan få pris för bästa album, skiva, låt och som bästa nykomling. Det är första gången i Grammys historia två artister står inför den chansen.

Några kategorier:

Årets låt: Lady Gaga Always remember us this way, Billie Eilish: Bad Guy, Tanya Tucker Bring my flowers now, Her Hard place, Taylor Swift Lover, Lana Del Rey Norman fucking Rockwell, Lewis Capaldi Someone You Loved, Lizzo Truth hurts.

Årets album: Bon Iver I, I, Lana Del Rey Norman fucking Rockwell!, Billie Eilish When we all fall asleep, where do we go?, Ariana Grande Thank u, next, Her I used to know her, Lil Nas X 7, Lizzo Cuz I love you (deluxe), Vampire Weekend Father of the bride.

Lars Nylin