19 november 2019

Teamet bakom Phonofile i nytt distributions-samarbete

Den oberoende distributionsplattformen Secretly Distribution har gått samman med den nordiska teknikgruppen NoordRights AS för att lansera Secretly Noord. Det nya företaget kommer att erbjuda distribution, marknadsföring och tekniska tjänster till nordiska musikbolag och artister.

Bakom NoordRights finns personerna bakom distributionsbolaget Phonofile, som köptes av The Orchard för två år sedan (se artikel i MI här). Det nya företaget får kontor i Oslo, Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

– Initiativet till detta togs av oss för att vi ville återuppta jobbet vi började med på Phonofile, att skapa en internationell digital distributör och rights management-aktör som var på riktigt independent, säger Daggan Stamenkovic, som kommer att fungera som Secretly Noords managing director.

– För mig var Secretly Distribution högst upp på listan över potentiella samarbetspartners och den första, och enda, vi kontaktade. De nappade direkt och diskussioner och planering har pågått sen före sommaren. Det känns väldigt roligt att återvända till marknaden med detta samarbete och återuppta det vi gjorde med Phonofile som var den ledande, oberoende, digitala distributören i Norden. Nu kommer vi att ha ännu större muskler och en partner med internationell närvaro samt ett äkta indiehjärta och kärlek till svensk och nordisk musik.

Secretly Distribution grundades 1996 och är en del av  Secretly Group of labels (Dead Oceans, Jagjaguwar och Secretly Canadian), med kontor i Bloomington (Indiana), New York City, London och Los Angeles. Bolaget jobbar med oberoende etiketter och artister, såsom Omnian Music Group-etiketter, Ghostly International, Sacred Bones oc Asthmatic Kitty. Ledande artister på dessa etiketter inkluderar Bon Iver, Sufjan Stevens, Mitski, Jenny Hval, Jens Lekman, Mac Demarco, Slowdive, Dinosaur Jr. och Phoebe Bridgers.

– Vi är alla väldigt glada! De senaste åren har vi sett ett vakuum på marknaden för oberoende distributionstjänster i Norden. Med Secretly Noord, och genom vårt partnerskap med Secretly, kan vi erbjuda marknadsföringstjänster av hög kvalitet för den oberoende sektorn i regionen, äger Erik Brataas, ordförande NoordRights, ett pressmeddelande.

Secretly Distribution är nu en icke-kontrollerande aktiepartner i NoordRights AS och Darius Van Arman, Secretly Distribution Co-CEO, kommer att sitta i NoordRights styrelse.

– Det har varit Secretly Distributions ständiga fokus att göra den stora musikmarknaden tillgänglig för kvalitetsorienterade små och medelstora företag, eftersom vitaliteten och mångfalden i kulturen beror på bidrag från företag i denna storlek. Vårt partnerskap med NoordRights är ytterligare ett viktigt steg mot att öka vår kapacitet i detta avseende, säger Darius Van Arman.

Christel Valsinger