5 maj 2017

Phonofile köpt av The Orchard

Den norska digitala distributören Phonofile, med svenska kontor i Göteborg och Stockholm, har köpts av amerikanska The Orchard, och blir därmed Sony-ägt.

Affären mellan The Orchard och Phonofile, som uppges vara värd cirka 200 miljoner svenska kronor, inkluderar även tyska Finetunes som Phonofile fusionerade med förra året. I samband med den affären sa Phonofiles Erik Brataas att den affären inte skulle påverka Phonofiles oberoende position. Till norska Dagens Naeringsliv upprepar han detta i samband med den nu aktuella försäljningen.

Charles Caldas på de oberoende bolagens organisation Merlin håller inte med. I en kommentar säger Caldas:

– Detta är inga bra nyheter för oberoende bolag och indieartister, och pekar på att det finns en fara i att framgångsrika oberoende bolag regelbundet blir uppköpta av de tre majorbolagen.

Enligt Music Business Worldwide kommer Phonofile nu att få tillgång till The Orchards kanaler i de 35 länder där det amerikanska bolaget är aktiva.

Affären påverkar även maktstrukturen i den norska marknaden. Phonofile hade enligt norska Ifpi 6,56 % marknaden 2016. Om man hade lagt detta till Sony Musics 31,4 % hade det sammantaget inneburit att Sony blivit störst på den norska marknaden, Universal Music hade förra året 33 %.

Lars Nylin