9 oktober 2019

Greta mitt i musiken

Klimataktivisten Greta Thunberg har verkligen hamnat mitt i musiken. Nu har Björn Ulvaeus anslutit sig till dom som hyllat Greta.
Redan tidigt i Greta Thunbergs aktiviteter syntes kända musikprofiler. Som när gruppen Massive Attack tog en selfie med henne eller när hon samarbetat med den engelska gruppen The 1975.
Men det slutar långtifrån där. I förra veckan kom nyheten att den amerikanska trashmetalmusikern GT gjort en video baserad i henne FN-tal nyligen. En låt som svenska Despotz Records släppt, som MI rapporterat. Vidare har den engelske artisten och discjockeyn Fatboy Slim vid sina shower börjat använda en mashup som gjorts med hans Right Here, Right Now och Greta Thunbergs tal.

Även Björn Ulveaus har klivit in och inte bara hyllat Greta. Han har också åsikter om dom som kritiserar henne. Han säger i ett debattinlägg till TT:
”En spin-off av Greta-effekten är att patriarkatet skiter ner sig av rädsla för den 16-åriga tjejen med superkrafter. Hon har blivit alla populistiska mörkermäns fasa. Jag tror att Astrid Lindgren skulle ha gillat Greta. Hon är verkligen en rak, envis och genomreflekterad Pippi Långstrump. Med en befriande humor när hon avfärdar sina värsta belackare, som dessvärre i mycket hög utsträckning är äldre män som jag. Det traditionella patriarkatet. De som tycker att unga svenska flickor ska vara sexiga, som de var förr. Hur mycket jag än vill slita mig loss från det, så kan jag inte förneka alltjämt rådande maktstrukturer.”

Länk till Björn Ulvaeus på YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=FRt0MYfN7f4

Matt Healey i The 1975 har bland annat sagt:
“Greta is the most punk person I’ve ever met in my life. When I met her, she was wearing an ‘anti-fascist all-stars’ t-shirt. I know like, not like an ‘antifa’ – she wasn’t supporting violence, she was supporting…fucking wild, man. Like I came from that kind of thing.”

Något säger MI att kombinationen Greta och musik inte förekommit för sista gången.

Lars Nylin

Foto på Björn Ulvaeus från YouTube