20 augusti 2019

Projekt för jämställdhet i musikbranschen förlängs

Jämställdhetsprojektet Keychange får 15 miljoner kronor från EU för att genomföra en ny, fyra år lång projektperiod. Musikcentrum Öst/Sweden leder projektet tillsammans med Reeperbahn Festival och PRS for music foundation.

Projektet Keychange startade 2017 med syftet att nå en mer jämställd musikindustri i alla led. Basen i Keychange är artistutveckling och karriärutveckling för kvinnor, ickebinära och transpersoner verksamma i musikindustrin samt utveckling av ett starkt internationellt nätverk i musikbranschen.

Totalt deltog 60 artister och nyckelpersoner i den första versionen av Keychange 2017-2018 där deltagarna möttes, nätverkade och framträdde på sju internationella musikfestivaler. Svenska artister var VAZ, Pale Honey, Gnučči, Iman och *TMRW.

I Keychange 2.0 (2019-2022) öppnas nu möjligheten för artister och branschpersoner i 12 länder att ansöka till projektet. EU stöttar med 15 miljoner kronor och totalt kommer fler än 210 kvinnliga artister och nyckelpersoner i musikvärlden att delta under de närmaste fyra åren.

Utvalda artister kommer att genomföra showcase inför branschen på de deltagande festivalerna och samtliga deltagare kommer mötas i ett ambitiöst program av bla nätverksmöten, workshops, inspirationträffar och individuell kompetensutveckling. Keychange 2.0 presenteras för den internationella musikbranschen under Reeperbahn Festival 18-21 september och programmet inleds med ett event för samtliga deltagare i Stockholm i februari 2020. 

Keychange initierades av PRS Foundation i Storbritannien, och tillsammans med de ursprungliga partnerna Musikcentrum Öst (under paraplyet Musikcentrum Sweden), Reeperbahn Festival, BIME Bilbao, Tallinn Music Week, Iceland Air Waves och MUTEK/Montréal ägde projektet rum under 2017 och 2018. Tillkommit har nu även Ireland Music Week (Ireland), Oslo World Festival (Norway), Linecheck Festival / Innovation Hub (Italy), and SACEM (France). 

Partnerfestivaler i Storbritannien och Sverige är Liverpool Sound City och Way Out West. 

Keychange 2.0 leds av Reeperbahn Festival, PRS For Music Foundation och Musikcentrum Öst (Musikcentrum Sweden) i ett tredelat partnerskap. Svensk huvudsponsor är Stim. 

Christel Valsinger