2 oktober 2018

Johan Lagerlöf till Spotify

Johan Lagerlöf lämnar X5 Music/Warner och MI tog ett kort snack om åren med spellistepionjären X5. Innan pressläggning hann vi snappa upp att den nya arbetsgivaren blir Spotify.

Johan Lagerlöf och hans team byggde från starten 2003 Stockholmsbaserade X5 Music till världsledande i ämnet spellistor. 2016 förvärvades bolaget av Warner Music. Två år senare slutar nu Lagerlöf. Musikindustrin tog nyligen ett kort snack om åren med X5 och vad som föregick det. Precis innan pressläggning av veckans nyhetsbrev snappade MI upp på Linkedin att den nya arbetsgivaren blir Spotify, där Johan får rollen som Head Of Catalogue Strategy.

Vad är de starkaste minnena från åren med X5?

– Det är något speciellt att bygga ett bolag helt från noll och sen försöka göra saker som inte gjorts förut. Allt blir lite extra spännande då. Ett starkt minne är när vi lånade 3,5 miljoner av banken och spenderade dem på en inspelning i Abbey Road-studion. Troligtvis en av de dyraste inspelningar som någonsin gjorts och orkestern trodde nog att de var med om världens största ”vaskning”. Men den har nu dragit in 100 miljoner. Sånt blev man ju glad av. Sen är det ju att bygga ett team och uppleva saker tillsammans som är speciellt. Förra året var vi en vecka i totalmörker uppe på Svalbard. Svårt att mäta det i intäkter kanske men det finns inget viktigare och bättre än teamet.

Många känner dig som ”Mr. X5”? Vad gjorde du innan det i musiksammanhanget?

– Det känns ju som på stenåldern för det var så länge sen men först jobbade jag som låtskrivare och gjorde mest dancegrejer, tills dess att vi jobbade med en ny kille som kallades ”Markoolio”. Det bara smällde till och plötsligt regnade det guldskivor. Varken vi eller Marko förstod nog egentligen vad som hände. En sen kväll i studion satt vi och knappade på mobilerna och lyckades föra över melodin till Mera Mål på en ny Ericssonmobil. Det var första gången något sådant funkat. Folk hade inte hört något liknande förut och tyckte det lät skoj med något annat än Ring Ring i mobilen. Vi startade då en tjänst som hette Mobilehits som gjorde det möjligt att ladda ner alla hits som ringsignaler. Vi hade två miljoner användare till slut hade alla såna ”irriterande” melodier i mobilen.

Hur ser du på spellistor och backkatalog efter åren på X5?

– Playlists är ju en central del av musikuniversumet idag. På X5 var den kurerade upplevelsen av bra musik det centrala i vad vi gjorde. Det är något som de flesta växt upp med i en eller annan form och av kurerade upplevelser finns det nog bara ett växande behov. På X5 var jobbet att sätta all musik i en lättförståelig kontext så att den kunde uppskattas av nya målgrupper. Bra musik är bra musik även om den är gammal ung eller mitt emellan. Och all musik är ny för den som inte hört den förut.

Vad är din egen favoritmusik och vilken musik formade dig som yngre?

– Jag gillar floskeln ”allätare”. Jag är en ALLÄTARE. När jag var i sena tonåren gjorde jag dock svensk dansmusik och hängde lite på olika studios i Stockholm: Fluid, Europastudios, Soundtrade, Cheiron, Swemix, Remixed Records m.fl. Jag växte upp i en miljö där bastrumman var lika viktig som melodin. Den musiken har färgat både min musiksmak och min kompiskrets.

Fotnot: länk till LinkedIn för mer fakta om Johan Lagerlöf 

Lars Nylin