2 februari 2018

PÅ JOBBET MED Karin Gunnarsson/biträdande tävlingsproducent Melodifestivalen

På lördag startar högtiden för alla melodifestivalsälskare och om bara några veckor lämnar Karin Gunnarsson sin mångåriga tjänst på P3 för att gå över till SVT på heltid. Vi högg tag i henne mittemellan skrivbordsstädning och förberedelserna inför deltävlingen i Karlstad.

Vad är ditt jobb? (titel, ansvarsområde)

– Jag är anställd som musikredaktör på P3 men har varit tjänstledig för att jobba som biträdande tävlingsproducent för Melodifestivalen under större delen av 2017. Nu har jag bara en kortare period kvar på SR för att sedan gå över till SVT på heltid.

– På Mello jobbar jag som jobbigt småsyskon med tusen frågor om Melodifestivalen och Eurovision samt assistent till Christer Björkman i urvalet av artister och låtar som tillslut bildar startfältet. Har kontakt med låtskrivare, skivbolag och förlag.

Vad är det första du gör på jobbet på morgonen?

– Dricker kaffe och skvallrar med Germund Stenhag samt kollar/svarar på mail och lyssnar på låtar.

Hur ser schemat för en vanlig dag ut för dig?

– På Mello varierar det var i processen man befinner sig. På SR är det mer ordnat och tydligare rutiner med möten, musikläggning och sändningar.

Och under en deltävlingsdag? 

– Oftast reser man till staden där deltävlingen hålls redan på onsdagen för att torrepa i en gympasal eller liknande där man går igenom kameror och positioner med artisterna och bidrags och bildproducenten. På torsdagen flyttar man in i arenan och har möten, kamerarep på scenen och genomgång av alla nummer i viewingroom. Allt ska stämma med bilder, ljus, ljud, koreografi, kläder ja allt! Vi jobbar hårt för att fa fram artistens styrkor och ett nummer så nära artistens vision. I min roll som biträdande tävlingsproducent så är det mycket titta, lära, gå bredvid och fråga.

 – Däremellan är det presskonferenser, artistmöten och oftast nån minglig aktivitet som kommunen styrt upp samt lite sömn om man har tur. Söndagen åker man hem och dör sen uppstår man på onsdagen igen. Eat, sleep, rave, repeat i sex veckor.

Vilken egenskap är viktigast för att kunna ha din befattning?

– Förutom det uppenbara – ett enormt musikintresse – att vara stresstålig, social, nyfiken och ha tålamod. Men också att vara konkret och inte lova eller säga för mycket, att bära den eviga Public Service-hatten.

Artistmerch som syns på ditt kontor/skrivbord? 

– Just idag har jag på mig en Madi Banja merch-tröja som det står ”Inga Problem” på. Blev så glad när jag såg att han tillsammans med Petter tagit sig in på topp fem på Spotify i morse. Annars håller jag på att rensa mitt rum på SR så kvar finns typ ett par vinyler, nya FAK och SZA, samt en tom flaska Aqua di Losoparfym.

Var befinner du dig oftast när du jobbar? 

– Framför skärm på mitt rum, i mötesrum eller i studio.

När är jobbet som bäst? 

– När Jireel och Lamix vinner pris på P3 Guld.

Som sämst?

–När stress, press och gubbar gör att man känner sig liten och värdelös.

Vilken är den vanligaste frågan du får på i mail?

– ”Har du lyssnat på…..?” ”Vad tyckte du?”

Hur lyssnar du på musik på jobbet?

– Oftast högt och på repeat. Spotify, Soundcloud eller We transfer-länkar.

Christel Valsinger

Senaste avsnitten i serien ”På jobbet med…”

Liza Berthelsen, Border

Nina Nestlander, Sweden Music

Annika Forsberg, artistbokare Skavlan mm

Erik Ohlsson, Jubel

Holly Astera, Warner Chappell