23 oktober 2017

4 SNABBA Levan Tsikurishvili/dokumentärfilmare

Många blev överraskade när Avicii förra året gick ut med beskedet att han slutar turnera. Varför skulle man inte vilja stå och spela sin musik framför tusentals jublande fans på heltid? Dokumentären Avicii: True Stories ger en inblick i vad det är Tim Bergling brottats med.

Filmaren Levan Tsikurishvili har tidigare gjort dokumentären Den dömda världsmästaren, om proffsboxaren Mikaela Laurén. Han har också gjort flera videor till Avicii. För Avicii: True Stories har han följt Tim Bergling sedan 2013 och mer eller mindre dagligen sedan 2015. Vi fångade in honom för 4 SNABBA.

Varför en film om Avicii?

– Jag har alltid fascinerats av musikdokumentärer och som regissör har det länge varit en dröm att få göra en musikdokumentär som är utöver det vanliga. Och då behövs en musiker vars historia är extraordinär, och det är Aviciis. Målet för mig med ”Avicii: True Stories” har varit att visa sanningen bakom maskineriet Avicii utan några som helst gränser. Vad vi får se är en brutalt, nästan rå men ändå gripande ärlighet, en människa helt enkelt, och inte dess produkt. Det är ett viktigt, för idag förväntar sig musikindustrin väldigt mycket av sina artister på ett sätt jag personligen tycker saknar perspektiv. De verkar inte ha förståelse för artistens uppfattning av det.

Hur träffades ni och vad minns du från ert första möte?

– Första gången jag träffade Tim var på en middag på restaurangen Berns. Jag minns att han var väldigt intressant som person och att han inte riktigt gillade att vara i centrum ens under en vanlig middag. Han ville helst lyssna på vad andra hade att säga än att prata om sig själv.

Vad har du stött på för svårigheter och utmaningar under arbetet med filmen?

– Jag insåg väldigt snabbt att filmen krävde 100% av mig själv och min tid, både professionellt som kreatör och privat. Annars skulle jag inte nå målet. Jag avstod helt från mitt privata liv under cirka tre års tid för att kunna få göra denna film och det är något som jag är väldigt stolt över idag.

Hur ser din egen bakgrund ut, hur hamnade du bakom kameran?

– Jag inspirerades av min kusin Paata Tsikurishvili som är en av USA:s största teaterregissörer och driver Synetic Theater i Washington DC. Han har vunnit cirka 22 olika typer av Theatre Oscar’s, så kallade ”Helen Hayes Award”. Redan i tidig ålder influerades jag starkt av hans intressen. Paata var verkligen någon jag såg upp till. På så sätt föll det sig naturligt att jag i 15-års åldern ville göra liknande saker. Men jag valde film i stället för teater. Så på den vägen är det.

Avicii: True Stories har biopremiär den 26 oktober.

Christel Valsinger