11 september 2017

4 SNABBA Conny Danepalm, förlagschef, på hårdsatsande PRFKT Rights

Hårdsatsande musikbolaget PRFKT Rights har anställt branschbekantingen Conny Danepalm som VD för musikbolagets förlagsdel PRFKT Songs AB. MI har pratat med Conny om vad som är på gång hos en av de intressantare branschnykomlingarna på senare tid.

På Alströmergatan i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm har uppstått en ny spännande hub för hitleverans. PRFKT Rights innebär ett tiotal artister och lika många låtskrivare/producenter, som ledda av trion Mattias Ewald, Sanji Tandan och Magnus Enbacka hittills presenterat sig med namn som Wiktoria och Anton Ewald men som runt hörnet har åtskilliga projekt på gång.

Verksamheten sker i imprintsamarbeten med Universal Music respektive Warner Music.

I dagarna tar förlaget PRFKT Songs fart, i regi av den helt nyanställde branschbekantingen Conny Danepalm, senast på Universal Music Publishing.

Som bollplank har Danepalm utöver sitt lilla team och ägartrion även styrelseordförande Dag Häggqvist. Häggqvist är en nestor i svensk musikbransch med bakgrund bland annat i egna Gazell och som mångårig ordförande för IFPI.

Musikindustrin har pratat med Conny Danepalm om hur han ser på sitt färska uppdrag:

Vad är PRFKT Songs?

– PRFKT Songs är ett nystartat, hårdsatsande musikförlag inom musikbolaget PRFKT Rights. Vi har kontor och fem inspelningsstudios under samma tak på Kungsholmen. Stockholm är vår bas men världen är vår marknad.

Vad har du själv för bakgrund?

– Jag läste till civilekonom på Stockholms Universitet och såg en annons att dåvarande CBS Records sökte extrapersonal till sin säljavdelning. Musikintresserad som jag är skickade jag in min ansökan och fick jobbet. Sedan dess har jag blivit kvar i musikbranschen. Den fasta tjänsten på Sony Music Publishing i början av 90-talet blev min entré in i musikförlagsvärlden. Jag visste inte mycket om musikförlag då men jag lärde mig mycket på kort tid. Under åren har jag haft olika positioner på majorbolag och även startat upp mindre oberoende förlag. Jag har gjort det mesta inom musikförlagsbranschen, allt från det administrativa till det kreativa.

Vad är närmast på gång från er?

– Det kommer releaser inom kort med Maja Strömstedt, Anton och Wiktoria. Vi planerar låtskrivarcamps både här hemma samt i England och Tyskland. Vi kommer även att skicka in något bidrag till Melodifestivalen. Dessutom sprudlar det av kreativitet i våra studios där det dagligen skapas ny musik i olika konstellationer. Det händer många spännande saker men det är lite för tidigt att berätta mer om det.

Vad tycker du är de viktigaste frågorna generellt för förlagen just nu och framåt?

– Att inte gå vilse i den digitala djungeln. Licensiering av våra rättigheter i den digitala och paneuropeiska marknaden. Vem gör vad och var kommer licenserna att utfärdas. Hur kommer det att påverka intäktsströmmarna. I slutändan handlar det om att upprätthålla skäliga ersättningsnivåer för användandet av musiken så att vi förlag kan fortsätta att investera i ny talang och skapandet av ny musik.

Lars Nylin