19 april 2017

JOHANSSON om ASCAP, LANDR, LyricFind, Guvera, Tunecore, CD Baby och annat

Även Storbritannien rapporterar om kraftigt ökade intäkter från streamingen. Nästa vecka släpper IFPI den årliga rapporten Global Music Report för året 2016, och det kan bli rolig läsning för alla i musikindustrin. 

——

Brittiska BPI rapporterar att intäkterna till masterägare i landet ökade med 5,1 procent under 2016 jämfört med året innan. Framför allt är det antalet betalande streamingprenumeranter som ökat, intäkterna från streaming ökade med 61 procent.

CD-försäljningen är dock fortfarande ganska stor i landet, 32 procent av intäkterna kommer fortfarande från fysisk media.

Totalt landade intäkterna till masterägare i Storbritannien från den inspelade musiken på motsvarande 10,5 miljarder kronor under år 2016. Många länder har nu rapporterat om ökningar för år 2016.

Tisdagen den 25 april släpper IFPI sin Global Music Report som går igenom den totala utvecklingen för hela världen under föregående år. MI kommer rapportera från presskonferensen.

—–

Lyricstjänsten LyricFind, som bl.a. används av Apple Music, Shazam, Deezer och Youtube, meddelar att under 2016 levererades 5 miljarder lyrics till användare av de olika tjänsterna. Google ingick också ett avtal med tjänsten under 2016. Totalt finns Lyricsfinds låttexter på över 100 olika plattformar runt om i världen och licenser finns med 4 000 musikförlag.

——

Claes Loberg, ursprungligen från Sverige, startade streamingtjänsten Guvera i Australien 2008. Tjänsten släpptes i betaversion 2010 i några olika länder, med fokus på Australien. Men, förra året bestämde sig Guvera för att inrikta sig på andra länder efter en misslyckad introduktion på den australiska börsen, främst Indien och Indonesien, och då mer som white label än som direkt konsument tjänst.

Nu meddelas att tjänsten har stängt ned ytterligare ett kontor i Australien, och Loberg säger:

– Rather than us maintaining the expense we once had providing a full music streaming platform, we are outsourcing this to third party providers. All content will now be delivered only inside brand channels, and only at the request and expense of the brands using the content in separate deals with content owners.

—–

Aggregatören/distributören CD Baby har öppnat ett lokalt kontor i Argentina, som kommer fokusera på hela Latinamerika. Kevin Breune säger:

– There’s a huge wave of DIY musicians in Latin America who are learning to become serious entrepreneurs. It’s just forming, as these artists take control of their careers. We are already one of the largest distributors in Latin America, we’re representing 20,000 artists. We fervently believe in digital music’s huge growth potential in emerging markets, and particularly in countries like Argentina.

—–

ASCAP har ingått ett samarbete med LANDR som innebär att alla kompositörer och förlag som är registrerade hos ASCAP, totalt 600 000 stycken, får tillgång till LANDR´s automatiserad mastringstjänst. Förutom det kan förlag och låtskrivare använda sig av LANDR´s delningstjänst när de vill pitcha eller på annat sätt tillgängliggöra musiken för utvalda mottagare.

Elizabeth Matthews, CEO för ASCAP, säger att det här bara är början på många nya tjänster som kommer erbjudas till medlemmarna:

– It is the start of a larger initiative to offer member benefits with organizations that deliver services to music professionals. In the future, ASCAP members can look forward to more best-in-class benefits that meet their needs and create more opportunities for them to succeed.

—–

Digitala distributören Tunecore har inlett ett program där artister och bolag kan få betalt i förväg, om det är så att man skulle behöva pengar till ett projekt. Tanken bakom modellen är att artister och masterägare som redan har gett ut musik och redan har en viss intäktsnivå löpande ska kunna låna pengar av Tunecore, i utbyte mot att motsvarande intäkter i framtiden går till distributören. Modellen heter Tunecore Direct Advance, och finns i början endast tillgänglig för artister i USA.

—–

En Spotify-app till Apple Watch verkar vara på gång. Sedan tidigare fanns en betaversion av en app som kallades Snowy, men som var skapad av en fristående utvecklare. Den nya appen ska bl.a. kunna synka spellistor direkt till klockan, d.v.s. på löpturen behöver man inte ha med mobilen. Än så länge finns det ingen information om när appen kommer släppas.

—–

Lästips: Universal, Spotify Deal Is Even Bigger Than It Looks [Mark Mulligan]
Mark Mulligan beskriver varför han ser överenskommelsen mellan Universal Music Group och Spotify som starten på något nytt, något större.

Daniel Johansson