28 mars 2017

PRIS Joe Hill hyllas med nyinstiftat pris

Ett nyinstiftat musikpris kommer att delas ut på musikfestivalen Gefle Gas/Indie Music Sweden Music Festival & Conference. Med Joe Hill Memorial Music Award ska personer som arbetar med musik i Joe Hills anda uppmärksammas.

Protestsångaren, diktaren och aktivisten Joe Hill föddes i Gävle 1879 och avrättades i Salt Lake City 1915, efter att ha dömts för mord i en rättsprocess som såväl Sveriges ambassadör som USA:s dåvarande president Woodrow Wilson och människor runt om i hela världen protesterade emot.

Innan dess hade han gjort sig känd som aktivist, agitator och protestsångare i den fackliga organisationen IWW (Industrial Workers of the World) och blivit en ikon för den amerikanska arbetarrörelsen. Hans mest kända låt är The Preacher and the Slave, som är en parodi på den kända amerikanska väckelsesången In the Sweet Bye and Bye.

Joe Hills minne lever kvar i bland annat Alfred Hayes och Earl Robinsons hyllningssång Joe Hill, även kallad I Dreamed I Saw Joe Hill Last Night. Artister som ska ha influerats av honom är bl a Woody Guthrie, Joan Baez, Bob Dylan och John Lennon.

Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.

 

I den jury som utser de första pristagarna ingår utöver initiativtagaren Claes Olson följande ledamöter: Anna Jörgensdotter (författare, ordförande Joe Hill-sällskapet), Bengt Söderhäll (kulturskribent, poet och en av initiativtagarna till Stig Dagermansällskapet), Gunilla Kindstrand (kulturjournalist, SvD m.m.), Anna-Karin Ferm (kulturarbetare, frilansjournalist), Håkan Lahger (kultur- och nöjesjournalist, författare, redaktör Skavlan / SVT), Anna Lindholm (SIMBA, Indie Sweden) och Mats Hammerman (SOM / Svenska Oberoende Musikproducenter).

Priset kommer att delas ut under festivalens första kväll, den 21 april, och en rad olika artister och band kommer att tolka några av hans mest kända låtar.

Christel Valsinger