21 mars 2017

MUSIKBOLAG Vinylskivan ännu mera tillbaka

Vinylskivans återkomst bara fortsätter. Från denna vecka kan vi köpa vinyl i dagligvaruhandeln och på landets stormarknader. Senast det skedde var för nästan 30 år sedan.

Det är skivbolaget Warner Music som står bakom vinylens återkomst till våra största livsmedelskedjor, detta i samarbete med distributören Musikservice.

I en första satsning handlar det om ett 20-tal titlar som presenteras i ett utvalt sortiment om 100 LP i varje butik. Titlarna i startskedet är legendariska album med artister som David Bowie, Led Zeppelin, Iron Maiden, Ramones och Pink Floyd. Men även mer sentida titlar med svenska Håkan Hellström och Laleh. Den färskaste titeln i sortimentet är Ed Sheerans nysläppta Divide, albumet med låtarna som totalt dominerat världens topplistor.

”Vi har jobbat i branschen i över 40 år och det är jätteroligt att vinylen gör comeback. Vi slutade med vinyl i slutet av 80-talet och nu fanns möjligheten att ta upp dem igen. Vi har fått en jättefin feedback från butikerna och konsumenterna tycker det är väldigt positivt att vinylen finns tillgänglig i den här typen av butiker”, säger Inge Davidsson, en av grundarna av Musikservice i ett pressmeddelande.

”Vi hoppas och tror att vinylskivan är här för att stanna och den inom snar framtid ingår i dagligvaruhandelns standardsortiment” fortsätter Jakob Ekendahl, ansvarig på Warner Music.

Planen är att snart gå vidare med ytterligare butiker och ett utökat sortiment.

Vinylskivan dominerade musikutgivningen fram till sent 1980-tal, men fick sedan lämna plats för CD-skivan. Efter att därpå varit ett objekt primärt för samlare uppstod ett bredare intresse för nyutgivningar i samband med fenomen som Record Store Day (startat år 2007). De senaste tio åren har försäljningen mångdubblats, visserligen med start från låg nivå men ändå med imponerande årliga ökningssiffror som 70 % plus i Sverige för första halvåret 2016.

”Att vinylen gör comeback på det här sättet, på en marknad som i övrigt blir mer och mer digital, är både roligt och spännande”, säger Magnus Ribbeklint, General Manager på Warner Music Sweden.

Med satsningen från Warner Music och Musikservice kommer vinylen att bli ytterligare tillgänglig för en bredare krets musikälskare.

Bland titlarna finns: David Bowie The Rise And Fall of Ziggy Stardust, Pink Floyd The Dark Side Of The Moon, Håkan Hellström Ett kolikbarns bekännelser, Laleh Kristaller, Ed Sheeran Divide, Iron Maiden The Number Of The Beast, Eagles Hotel California, ZZ Top Eliminator.

Lars Nylin