7 mars 2017

ARTIST Trippelt upp från Per Gessle

När Per Gessle åter agerar under eget namn tar han i rejält. En sommarturné inramas av album på egna bolaget i april och september.

Per Gessle är en hel värld av musik. Han har tre framgångsrika karriärer i bagaget: Gyllene Tider, Roxette och sin solokarriär. Dessutom har han nästan alltid ett antal sidoprojekt på gång. Nu ger han inom kort ut två separata album med nya svenska låtar: En Vacker Natt i slutet av april och En Vacker Dag i september. Och som av en händelse heter hans sommarturné En Vacker Kväll. Premiär i Helsingborg den 6 juli.

I höstas åkte Per tillsammans med sina mångåriga vapendragare Christoffer Lundquist, Clarence Öfwerman, Anders Herrlin och Helena Josefsson till Nashville för att spela in helt ny musik på svenska.

– Jag räknade ut att jag de senaste åren tillbringat över 400 dagar i Christoffers studio nere i Skåne och kände att det kanske vore dags att spela in någon annanstans, kommenterar Per Gessle i ett pressmeddelande.

De övervägde studios i England och Frankrike men fick tips om Blackbird Studios i Nashville. Den mytomspunna countryhuvudstaden i Tennessee kändes som ett utmanande val.

– Vi åkte dit ganska förutsättningslöst. Jag var nyfiken på att låta mitt låtskrivande möta Nashville och dess speciella musikkultur som alltid legat mej varmt om hjärtat. Jag ville inte forma materialet för mycket innan vi åkte, jag gjorde bara väldigt enkla akustiska demos. Sen lät vi de lokala musikerna vi anlitade påverka arrangemangen och produktionerna. Det blev helt fantastiskt. Vi fick äran att samarbeta med den yppersta gräddan av Nashville-musiker som normalt spelar med Willie Nelson, Alison Krauss, Dwight Yoakam, Dolly Parton och Linda Ronstadt, fortsätter Gessle.

Albumen innehåller sex duetter, tre på varje, bland annat Småstadsprat med Lars Winnerbäck som blir första singel från En Vacker Natt och kommer den 17 mars.

– Jag tycker alltid det är intressant att göra duetter, det ger en annan vinkel på texterna och det öppnar upp för spännande arrangemang. På album nr 2 finns Linnea Henriksson och John Holm med och sjunger. Och fast det är ”svenska” album så avslutas bägge skivorna med duetter på engelska med två kvinnliga country-sångerskor, Savannah Church och Jessica S. Det blev mitt hommage till Nashville.

De flesta låtarna är skrivna efter att Roxette slutade att turnera våren 2016.

– Jag hade helt plötsligt öppet i min almanacka och började skissa på solomaterial igen. De svenska soloplattorna är lite heliga för mig. Texterna är väldigt viktiga, för att inte säga centrala. De handlar om sådant vi alla går igenom; livets förgänglighet, våra förhoppningar, drömmar och besvikelser, om hur man blir formad av sin tid och sin generation. Varje låt har sin egen historia. Musiken är såklart lika viktig. Det är den magiska fusionen mellan musik och text som gör att en låt sätter sig i hjärnan och i hjärtat hos lyssnaren.

En Vacker Natt och En Vacker Dag ges ut på Per Gessles nystartade skivbolag Space Station 12 i samarbete med BMG/Sony. Releasedatum: 28 april och 1 september.

Lars Nylin