7 mars 2017

Amuse förutser nästa musiksuccé

I dag släpper det svenska skivbolaget Amuse sin musik-app på marknaden. Amuse är enligt tjänsten först i sitt slag. Konceptet är att okontrakterade artister enkelt distribuerar sin musik på digitala plattformar, med möjlighet att bli kontrakterade utifrån databaserad hitpotential.

Kan nästa världshit hittas med hjälp av algoritmer? Det tror svenska Amuse, som beskriver sig som världens första mobila skivbolag, som nu blir tillgängligt på marknaden. Med Amuse kan aspirerande musiker gratis distribuera sina alster på digitala plattformar som Spotify, Apple Music, Deezer och Tidal med hjälp av en app. Artisterna har sedan möjlighet att följa musikens framfart, direkt i mobilen.

– Med Amuse har vi skapat ett enkelt digitalt distributionssätt för osignade musiker. En låt läggs upp på under en minut och släpps sedan upp på musiktjänster över hela världen inom några dagar.  Vi kan sedan med hjälp av våra system se hur en låt skulle kunna ta fart om vi adderade marknadsföring och resurser. På så vis kan vi skippa det traditionella letandet efter artister med A&Rs och tar istället hjälp av våra algoritmer, säger Diego Farias, vd Amuse i ett pressmeddelande.

Tanken med Amuse är att artister kan släppa sin musik utan betalning samt behålla sina rättigheter och royalties. Den första delen av tjänsten fungerar som ett sätt för Amuse att identifiera talang som sedan erbjuds ett skivkontrakt. Vid det tillfället har artisten valet att ligga kvar och sköta sin lansering själv eller att få hjälp med marknadsföring, rättigheter, strategi och alla andra nödvändiga delar för en lyckad artistkarriär.

Amuse är enligt pressmeddelandet först i världen med att erbjuda en kostnadsfri tjänst för digital musikdistribution, vilket man hoppas ska bidra till att ett större antal osignade artister ska använda tjänsten. Eftersom alla låtar dessutom analyseras digitalt, får alla inskickade låtar samma möjligheter att upptäckas av bolagets algoritmer för nästa succé.

– Anledningen att vi tittar på data när vi letar efter artister är inte för att hitta de som har en massa streams idag, det handlar om att inte missa dem med potential imorgon, säger Andreas Ahlenius, ansvarig för marknadsföring på Amuse.

Bakom bolaget står fem svenska entreprenörer, däribland tre tidigare chefer från musikbranschen: Diego Farias, tidigare digital marknadschef på Warner Music, Universals tidigare försäljningsdirektör Andreas Ahlenius, samt Spotifys tidigare designchef Christian Wilsson. Bolaget har knutit till sig kapital från ett antal affärsänglar för att finansiera framtagande av tjänsten. Nästa steg är att etablera tjänsten på marknaden i Sverige och internationellt.

– Vi har alla jobbat i musikbranschen och sett den snabba förändringen. Det är otroligt spännande att starta ett helt nytt skivbolag utan arv från historien och som är helt digitalt och inriktat på dagens musikkonsumenter, säger Diego Farias.

För att ladda ner Amuse, gå till Appstore eller Google Play.

Lars Nylin