19 februari 2017

MUSIKBOLAG Plugged firar 20 och nystartar skivbolaget

Plugged firar 20-års jubileum. I samband med det startar bolaget klubb och återaktiverar skivbolaget.

Under 1990-talet firade gruppen Rednex stora internationella framgångar. En av männen bakom succén var Teijo Agélii-Leskelä, som 1997 startade Plugged Productions. På 2000-talet låg Teijo och Plugged bakom framgångar med t ex Shebang, Caroline Wennergren, Caracola och What´s Up (med bl a Eric Saade och Robin Stjernberg). Under hela den resan har Teijo jobbat ihop med den äkta hälften Lena Agélii som varit ansvarig för press och promotion.

2008 startade bolaget en egen distributionsverksamhet och fick snabbt många svenska välkända jazzbolag knutna till sig, t.e.x. Gazell , Four Leaf Clover, Moserobie, Dominique Records och även större utländska som Storyville.

2013 öppnade man skivbutik i Gamla stan i Stockholm och för knappt ett år sedan gick flyttlasset till större lokaler i två plan på samma gata. Livemusiken i källaren har blivit en viktig del av verksamheten med regelbundna konserter. Helt nyligen beviljades man serveringstillstånd och den 3 mars är det invigning för ”Club Plugged”.

– Kalendern är fullbokad nästan till midsommar och det blir självklart mycket jazz; Bernt Rosengren, Isabella Lundgren och Nisse Sandström, men också blues och rock. Micke Rickfors och Anders F Rönnblom är exempelvis bokade, säger Teijo Age,

Under 2017 kommer Plugged även att återaktivera det egna skivbolaget. Med allt under samma tak ser denna ”mini-major” framåt med tillförsikt på jubileumsåret:

– Vi hade egentligen avslutat alla skivbolagsåtaganden men nu har suget kommit tillbaka. Vi kommer under 2017 att återigen börja släppa egna utgivningar. Vi känner att det finns en möjlighet för oss som indie att göra skillnad och fylla ett tomrum. Med egen distribution, skivbutik och livescen vore det ju rent av dumt att inte göra slag i saken. Det första nya samarbetsavtalet är redan klart, en joint venture mellan Plugged Records och Patrik Boman’s bolag PB7. Den nya etiketten kommer att heta PORTRAIT. Bernt Rosengren som fyller 80 i år kommer att uppmärksammas med b la konserter och skivsläpp, fortsätter Teijo.

Lars Nylin

Bilden fr v: Teijo Agélii-Leskelä, Lena Agélii och Patrik Boman.