19 januari 2017

PRIS De vann Live-Apan

Göteborgs Kulturkalas fick pris för sina insatser för jämställdhet och mångfald, medan Sweden Rock prisades som ”årets arrangemang” under utdelningen av Live-Apan på Sweden Live i Linköping.

Live-Apan är instiftat av Sweden Live i samarbete med Livemusik Sverige och delas ut i sex kategorier: venue, arrangemang, insats, arrangör, nyskapare och hederspris.

Lite extra glada blev nog mottagarna av priset i kategorin Årets arrangör – Visit Linköping & Co – som stod som värdar för Sweden Live 2017.

Christel Valsinger

Samtliga vinnare av Live-Apan med motiveringar:

Årets venue: Gröna Lunds Tivoli, Stockholm
”Under det gångna decenniet har denna klassiska stockholmsscen inte bara återtagit utan överträffat sin position som en av huvudstadens viktigaste scener sommartid – både för svenska och internationella artister. För den exempellösa satsningen av resurser och engagemang belönas Gröna Lund med LiveApan för ’Årets venue under 2016.”

Årets insats: Göteborgs Kulturkalas
”Sedan 1991 har festivalen varit en folklig plattform för jämställdhet och mångfald. Idag är det Sveriges kanske största och mest framgångsrika integrationsprojekt. För att i 25 år bidragit till ett varmare, mänskligare och roligare samhälle går årets insatspris till Göteborgs Kulturkalas! ”

Årets nyskapare: 7th & Hill productions för Stockholm, CA i Los Angeles
”Svensk kultur i allmänhet och musik i synnerhet har länge haft en framstående position i världen. Inte minst i USA. Hösten 2016 togs detta till en ny nivå då den allra första helt svenska festivalen rum i Los Angeles. Sveriges musik mötte Kaliforniens väder när en rad av våra internationellt mest framgångsrika akter mötte den amerikanska publiken. För detta modiga och innovation grepp utses arrangörerna av Stockholm CA till Årets nyskapare!  – 7th & Hill Productions!”

 Årets arrangemang: Sweden Rock Festival, Sölvesborg
”Festivalen har i sin nisch blivit en av de ledande i Europa. En gång om året riktas rockvärldens blickar mot Blekinge, och vi har blivit vana vid att rekord efter rekord slås. Snart sagt alla världsnamn inom rock och hårdrock har spelat på detta extremt välskötta arrangemang. Sweden Rock Festival belönas med LiveApan för Årets arrangemang under 2016’”

Årets hederspris: (Sweden Lives pris): Anders Tjacka
Årets hederspris tilldelas en person som var en pionjär då den svenska stadsfestivalen etablerades för snart 30 år sedan. Han kom under åren även att utveckla en omfattande konsertverksamhet i sin region, Västernorrland. Han tog svensk artistelit och världsstjärnor till Sundsvall, och har under en lång tid varit en av Norrlands mest betydande glädjespridare.”

Årets arrangör: Visit Linköping & Co

”Årets arrangör har på ett sätt som är helt unikt för ett kommunalt destinations- eller programbolag axlat manteln som stadens mest betydande aktör inom arrangemang av levande musik. Under 2016 slog man alla rekord när det gäller topparna med Kent, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Laleh, Elton John m fl – och med bredden i det massiva utbud man erbjudit på alla de scener och arenor man förfogar över, samt på sommarens festival- och konsertarrangemang.”