6 december 2016

TV Idol-konflikten – detta har hänt

Med bara några dagar kvar till finalen i Idol 2016 har konflikten mellan Musikerförbundet och Freemantle, produktionsbolaget bakom Idol, blossat upp igen. Förhandlingar pågår mellan parterna sedan arbetsdomstol slagit fast att Musikerförbundets varsel om stridsåtgärder är lagliga. MI går igenom vad som hänt.

3 november

Musikerförbundet går i ett pressmeddelande till hård kritik mot produktionsbolaget Freemantle för deras kontrakt med Idoldeltagarna som ger dem på 875 kr/veckan efter skatt. Att deltagarna inte får någon ersättning för försäljning av material de framför i programmet och att de blir låsta i kontrakt med musikbolag och management med optioner på upp till tio år kritiseras också. Musikerförbundet anser att idoldeltagarna bör ses som anställda och omfattas av kollektivavtal, men Freemantle håller inte med.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/idol/article23845012.ab

16 november

Musikerförbundet varslar om stridsåtgärder. Strejk utbryter 25 november om inte arbetsvillkoren för idolerna förbättras.

http://www.dn.se/kultur-noje/strejk-hotar-produktionen-av-tv4s-idol/

 18 november

Freemantles VD Magnus Karlsson-Lamm säger i TV4 Nyhetsmorgon att Musikerförbundet ”kidnappar idoldeltagarna med sitt varsel”. Flera fackförbund går ut och ställer sig bakom Musikerförbundets krav.

http://www.dn.se/kultur-noje/fler-fackforbund-kritiserar-lonerna-i-tv4s-idol/

23 november

Freemantle lämnar in en fredspliktinvändning och menar att varslet om stridsåtgärder är olagliga. Musikerförundet svarar med att stämma Freemantle i arbetsdomstolen. Tills domslut kommer sjuts varslet upp.

http://www.skd.se/2016/11/23/varslet-mot-idol-skjuts-upp/

1 december

Arbetsdomstolen ger Musikerförbundet rätt att vidta stridsåtgärder. Parterna sätter sig åter i förhandlingar.

http://www.svt.se/kultur/klartecken-for-idol-strejk

TV4 meddelar att de har en backup-plan och kommer att sända Idol-finalen oavsett om det blir strejk eller inte.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/idol/article24024755.ab

Christel Valsinger