12 september 2016

Max Martin, Björn Ulvaeus och Niclas Molinder startar stiftelse för musikrättigheter

Stiftelsen Music Rights Awareness Foundation ska hjälpa världens musikskapare och rättighetsinnehavarare till en rättvis ersättning. Det första projektet blir ett utbildningsprogram för låtskrivare i Malawi, Rwanda och Tanzania.

Sveriges just nu största hitmakare Max Martin har tillsammans med ABBA:s Björn Ulvaeus och låtskrivaren Niclas Molinder startat stiftelsen som ska hjälpa musikskapare världen över att lära sig om sina rättigheter.

De tre är alla involverade i Auddly, som drivs av Nicklas Molinder och är en mjukvara som hjälper upphovsmän att ha koll på sina rättigheter i samband med låtskrivarsamarbeten.

– Under arbetet tillsammans insåg vi att det råder stor okunskap inom rättighetsfrågan bland både låtskrivare och branschen. Vi är övertygade om att många legala tvister hade kunnat avvärjas och med Music Rights Awareness kan vi hjälpa världens musikskapare på ett bredare plan, säger Niclas Molinder i ett pressmeddelande.

Organisationen kommer driva flera olika projekt för att utbilda och stötta alla som som skapar musik. Syftet är också att minska glappet mellan storbolagen och kreatörerna, som lätt hamnar i kläm.

– I den nya digitala världen är ofta kreatörerna den svagare parten vid förhandlingsbordet. Kunskap är makt och den kunskapen vill Music Rights Awareness förmedla, säger Björn Ulvaeus.

Det första projektet går under namnet Music Rights In Africa och kommer att fokusera på utbildning i Malawi, Rwanda och Tanzania, där den digitala utvecklingen står för dörren med allt vad det innebär för spridningen av musik. Intresseförfrågningar har också kommit från  upphovsrättsorganisationer i Kina och Indien.

– Information och utbildning är alltid lösningen och jag hoppas att Music Rights Awareness tillsammans med andra ska kunna hjälpa musikskapare att hjälpa sig själva i de utmaningar de möter, säger Max Martin.

Christel Valsinger