12 september 2016

4 SNABBA Anders Damberg/Live At Heart

Hundratals konserter. Seminarier, filmvsiningar och prisutdelningar. Det var den sjunde upplagan av Live At Heart som arrangerades i Örebro i skiftet augusti/september. MI kollade läget med Live At Hearts grundare och konstnärlige ledare Anders Damberg, dryga veckan efter att showcase-scenerna tystnat.

Under Live At Hearts invigningskväll delades tre priser ut. Priset Filmfoten gick till skaparna av kortfilmen Kung Fury, medan årets låtskrivarstipendium gick till Dimpker Brothers, eller Adam och Martin Dimpker som de heter. Dimpker Brothers vann också Stockholmsfinalen i Svensktoppen Nästa tidigare i år.

Priset Musikörat, som delas ut i samarbete med musikbranschpublikationen SIMBA, tilldelades Göran Samuelsson, som genomfört Packmopedsturnén sedan 1992.

Hur gick årets festival? Det var visst några sista-minuten-ändringar?

– Bättre än någonsin. Stor publiktillströmning särskilt fredag-lördag.  Vi har inte fått någon komplett bild då vi inte har fått rapporter från alla försäljningsställen. Sistaminutenändringar förekommer hela tiden. Folk får hjärtinfarkt och bilar tappar bromsar. Det är mer än 350 konserter så lite ändringar är vi alltid beredda på.
Invigningsgalan hade Mississippi-tema. Hur kan det komma sig?
 – Staten Mississippi sponsrar festivalen och använder den som en plattform till att marknadsföra musikturism för den skandinaviska marknaden.
Vilka var höjdpunkterna för din personliga del?
– The Vanjas och Johnny McQuaig från Kanada. Kanadensiska staten har lagt en välsignande hand över Live at Heart och ger numera stöd till band som spelar under festivalen.
Vad önskar du för Live At Heart framöver?
– Att svensk musikbransch upptäcker festivalen.
Christel Valsinger