9 augusti 2016

FÖRLAG Stefan Gullberg tillbaka

En av de vanligaste frågorna till MI de senaste fyra åren har varit: vad gör Stefan Gullberg numera? Denna gång har vi svaret och det är kopplat till Ledinskys aktuella kultsuccé.

Efter fem år som VD för EMI Music och tio år i samma roll hos EMI Music Publishing var Stefan Gullberg en mycket branschbekant profil. Men hösten 2012 försvann han från musikspotlight sedan EMI köpts av Sony/ATV och Gullberg inte bara lämnat sin stol utan i princip branschen.

Strax innan beskedet 2012 sa Gullberg till MI: ”Det har nog inte gått en dag sedan jag började på EMI utan att det gått rykten om förändringar, och att min roll därmed var hotad. Jag är beredd.” Efter beskedet spekulerade vi i att Gullberg ändå skulle bli kvar i musiksammanhanget. Han hade trots allt funnits där i ledande roller sedan 1988, på bolag som PolyGram och MCA.

Men det har dröjt fyra år innan MI åter talar med musikmannen Stefan Gullberg. Det har visserligen ryktats om en återkomst i ett år eller så, men oftast har det ändå handlat om andra entreprenörskap, mest uppmärksammat är den vinimport i hans namn som han fortfarande är delägare i men som nu sköts av andra.

Stefans nya roll är som Stockholmsansvarig för Music & Words, en studio och förlagsverksamhet som har sina rötter i skivbolaget Razzia Records tidiga förlagsplaner.

Partner i Music & Words är Daniel Ledinsky, som en gång var med och grundade Razzia. Mångsysslaren Ledinsky, nu Los Angeles-baserad, finns som låtskrivare och artist hos andra bolag (Sony/ATV respektive Atlantic Records). Men en hel del av Ledinskys fokus finns i Music & Words, med Gullberg representerande på plats på Dalagatan i Stockholm.

– Det är mycket roligt att göra något lite mer personligt, lite indie. Man kan se det som en nystart av Music & Words, men i helt ny tappning. Daniel är helt briljant att jobba med. En sanslös idéspruta och dessutom en god vän, säger Stefan Gullberg som en gång i tiden tog Ledinsky och Razzia Publishing till dåvarande EMI Publishing.

Music & Words innebär i dag sex studior med ett drygt halvdussin låtskrivare, som Andreas Pfannenstill, Joel Sjöö och Ludvig Bell. Music & Words arbetar också med artisten Leah, som man enligt Gullberg snart sluter ett avtal med hos ett skivbolag.

Music & Words har administrativt avtal med Kobalt, en uppstickare som Gullberg som sammanfattar:

– De är extremt mycket mer kreativa än många beskriver dem som, de är en smärre armada som jobbar.

Music & Words är i nuläget 100 % inriktade på låtskrivande. När MI försöker att få Gullberg att jämföra med exempelvis TEN undviker han jämförelser. Han nöjer sig med att hylla TEN, och understryker att Music & Words inte (som just TEN) kommer att agera skivbolag eller management.

Hur sammanfattar du er affärsidé:

– Det är klart att målet är att ta fram en jävla massa hits!

Stefan Gullberg är tillbaka och MI känner igen hans sätt att uttrycka sig. Han skrattar efter sitt svar, men vi har svårt att tro att han inte i någon mån kommer att få se sin vision uppfylld.

Lars Nylin