16 november 2015

4 SNABBA Åsa Carild/ICE Services

Under många år har Åsa Carild varit verksam inom olika områden i musikbranschen. Senast har hon haft rollen som International Licensing Manager på STIM. Men nu är det dags för ett nytt uppdrag.

Vem är Åsa Carild?

– Jag är en låtskrivare och musiker som under den största delen av mitt vuxna liv jobbat inom området musikrättigheter och digital distribution. Allt ifrån att vi drog igång en digital grupp med SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) för att kunna få ut SOMs medlemmars musik på de digitala plattformarna, till att ha jobbat med musiktjänster och nu senast den paneuropeiska licensieringen och utvecklingen av nya samarbeten för STIM.

Vad blir ditt nya uppdrag?

– Jag kommer att vara ansvarig för Business Development för det nya bolaget ICE Services, som bland annat kommer att hantera onlinelicensiering och processande för de stora multinationella tjänsterna inom streaming för STIM, PRS for Music och GEMA, samt ett antal större musikförlag till att börja med.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du under de kommande åren för insamlande sällskap?

– Teknikutvecklingen har lett till att det idag finns större möjligheter till effektivisering än någonsin tidigare. Sättet att hantera online-licensiering och representationen av rättigheter måste reflektera den globala digitala verkligheten. Jag ser fram emot att få vara en del av att stötta nya tjänster och driva de effektiviseringar som det nya bolaget och samarbetet möjliggör.

Bär hela flyttlasset av till London nu, eller blir det pendling?

– London är inte den billigaste platsen för en familj med tre barn och en Rothhändle studio, så till att börja med kommer jag pendla. Jag tänkte ha ett avskedskalas i samband med att mitt band Akaba spelar på Bar Brooklyn (Debaser Strand) den 19 november. Alla vänner i branschen är varmt välkomna att ta en hejdå-öl med mig då. Det börjar redan kl. 18.00.

Daniel Johansson