10 november 2015

FESTIVAL Helen McLaughlin ambassadör för by:Larm

by:Larm i Oslo brukar kallas ”den största svenska festivalen utanför Sverige”. Inför nästa festival, i mars 2016, förstärker man även närvaron i Sverige genom att utse Helen McLaughlin, till vardags på Sony Music, till ambassadör.
Helen McLaughlin, a&r-ansvarig på Sony, får sällskap av två svenskor som redan arbetar med festivalen, Anna Ingler och Johanna Beckman. På motsvarande sätt har arrangörerna av Oslofestivalen även utsett ambassadörer från andra länder med stark by:Larm-närvaro.
Erlend Mogård-Larsen, daglig ledare för by:Larm, säger till MI:
– by:Larm har genom åren från att det startade 1998 hunnit skaffat sig många vänner från hela världen. Det är människor från olika delar av musikbranschen som har besökt festivalen flertalet gånger och bidragit med idéer till by:Larm, gett oss både ris och ros och konstruktiv kritik. I år har vi bjudit in några av dessa till att bli ambassadörer för by:Larm. Det innebär att man erbjuds att kurera en punkt på konferensen inom sitt expertområde.
Helen McLaughlin säger i ett pressmeddelande:
– by:Larm har varit en av årets musikbranschsmöten som jag sett mest fram emot de senaste åren. Få har lyckats skapa en sådan lättillgänglig och väl fungerande platform för att delta av både konserter, seminarier och där de olika initiativen från festivalledningen lett till spännande möten och upplevelser. Jag är väldigt glad och stolt att bli tillfrågad av att få jobba lite tätare med festivalen 2016.

Den ansvarige för ambassadörsupplägget är Vegard Waske, han svarar så här när MI undrar hur man resonerat om just Sverige:

– Efter norrmän är svenskar den största gruppen av delegater baserat på land. Under de senaste åren har vi haft runt 200 svenska deltagare varje år och stora företag som Universal, Sony, Warner, Live Nation, Blixten, Luger, Sony ATV, Universal Publishing och fler är återkommande varje år. Vid valet av ambassadörer som skall utses av by:Larm är kriterierna: a) att inte vara norsk b) att ha varit på by:Larm flera gånger och ha ett nära förhållande till festivalen och c ) att ha ett stort internationellt nätverk.

Kommer det bli någon mer ambassadör från Sverige?

–Att använda oss av ambassadörer är nytt för 2016 och det finns stora chanser att vi fortsätter med detta och därför kommer det att bli naturligt med minst en svenskt ambassadör varje år. Det finns många svenskar som har en mycket nära relation till by:Larm, så det borde inte vara några problem att hitta några lämpliga kandidater framöver.

Lars Nylin