10 juni 2015

POLAR MUSIC PRIZE Harris och Glennie hyllade av Obama

Utdelningen av årets Polar Music Prize fick ett överraskande inslag i form av en hyllning till vinnarna och musiken från USA:s president Barack Obama.

När Polardagarna nådde sin kulmen med själva prisgalan , sänd i TV4, hamnade spotlight på några hyllningar. Kanske i synnerhet First Aid Kits hyllningar, musikaliskt och som prisutdelare, till Emmylou Harris.

I internationellt perspektiv var troligen det mest spektakulära ett par amerikanska hyllningar. Paret Bruce Springsteen och Patti Scialfa hade gjort en videohyllning till Harris. Båda vinnarna hyllades sedan i en hyllning från president Barack Obama, som lästes upp av USA:s Sverigeambassadör. Innan det hade skotska Evelyn Glennie hyllats av förra årets vinnare Peter Sellars.

Ett starkt ögonblick under galan var Emmylou Harris tacktal. Country- och folksångerskan sa bland annat:

”I have only one regret on this magical evening, that my beloved parents, Walter and Eugenia, did not live to share this with me. It didn’t matter to them if I was successful or not, they only cared for my happiness. Their unconditional love carried me through good times and bad and will abide with me whatever the future holds, ’til my journey ends.”

Till kvällens gala var MI inte bjuden men vi har noterat via TV4 Play att First Aid Kits egen låt Emmylou tycktes gå hem mycket bra hos föremålet för de svenska systrarnas låt.

Lars Nylin

Länk till Billboard:

http://www.billboard.com/biz/articles/6590832/emmylou-harris-and-dame-evelyn-glennie-honored-with-swedens-polar-music-prize