24 mars 2015

SKIVBOLAG Guld för XOV:s ”Lucifer”

XOV släppte i januari EP:n Lucifer [Sony Music] som fick en rad internationella musikkritiker att beskriva honom med ord som ”a Swedish superstar in the making” och ”deliriously over the top, and resoundingly confident”. Nu har singeln Lucifer sålt guld.

XOV har av tyckare jämförts med namn som James Blake, Robyn och The Weeknd.  PSL, Expressen, Spotify och Gaffa har nämnt XOV som en av de mest intressanta svenska artisterna under 2015.

För XOV började karriären med ett Twitter-meddelande från nyzeeländska popundret Lorde. Hon hade fått i uppdrag att välja ut soundtracket till filmen Hunger Games: Mockingjay Part 1 – och ville att XOV skulle vara med på skivan. Resultatet blev Animal, ett spår som fick dela album med låtar från bland andra Tove Lo, Grace Jones, Kanye West och Duran Duran.

Under hösten 2014 släpptes även debutsingeln Boys Don’t Cry, som spelades flitigt på både P3 och studentradiostationer. Den följdes av Lucifer (2015). XOV var nyligen support till artisten Tinashe i Stockholm och Oslo. Han jobbar nu på sitt debutalbum och gör valda scendatum, t ex Umeå Open 28/3.

Lars Nylin