26 november 2013

ARTIST Nytt från Marie Fredriksson

Den här veckan släpper Marie Fredriksson albumet Nu! Det är då hennes första nyinspelade album på svenska på 17 år. I februari följs det upp med en soloturné.

Albumet Nu! [Warner/Parlophone] är inspelat tillsammans med maken Mikael Bolyos i hemmastudion i Djursholm – detta med hjälp av namn som Roxettekollegan Per Gessle, liksom Ulf Schagerström, Uno Svenningsson, Johan Kinde och Kenneth Gärdestad.

I september kom första smakprovet från albumet, singeln Kom vila hos mig. Det var då Marie Fredrikssons första låt på svenska sedan balladen Där du andas, som toppade svenska singellistan för sju år sedan. Senast Marie kom med ett helt nyinspelat album på svenska var 1996, I en tid som vår. Där fanns förutom titellåten bland annat låten Tro.

År 2000 kom samlingsalbumet Äntligen, som blev en enorm framgång och sålde 340 000. Två år senare drabbades hon av en hjärntumör. 2006 kom albumet Min bäste vän, där hon tolkade sina favoritlåtar. 2007 släpptes samlingen Tid för tystnad – Marie Fredrikssons ballader. Dessutom har hon hunnit med två Roxettealbum; Charm School (2011) och Travelling (2012) samt en världsturné med Roxette som pågick i nästan två år.

Runt hörnet finns uppenbarligen även nya egna låtar. Till Dagens Nyheter säger hon:

– Jag ska också verkligen försöka ta mig i kragen och skriva mer musik nu. Jag har stora buntar med textfragment hemma att sortera i. Musiken har jag alltid haft lätt för, men en hel text är svårt och det är så jädra skönt att få till en som verkligen känns här i bröstet. Det är det svåraste.

Lars Nylin