15 november 2013

SVERIGETOPPLISTAN v.46 Eminem veckans högsta nykomling och ny etta på singellistan

Med sju titlar i topp på albumlistan – däribland fyra lokala svenska akter – befäster Universal Music den här veckan sin dominans på den svenska musikmarknaden. Eminem The Marshall Mathers LP2 [Interscope / Universal Music] går som albumlistans högsta nykomling in på andraplats, samtidigt som Eminem feat. Rihanna The Monster [Aftermath Records / Universal Music] övertar singellistans förstaplats från Avicii – som i sin tur dock återtar albumlistans förstaplats.

Förra veckans albumlista toppades av inte mindre än fem titlar från Universal Music. Detta var första gången ett och samma skivbolag lyckats lägga beslag på så många topplaceringar i följd. Att samtliga fem Universal-akter dessutom var svenska gjorde inte listan mindre spektakulär.

Den här veckan toppar Universal Music albumlistan med inte mindre än sju titlar. Bakom lisettan Avicii True och tvåan Eminem The Marshall Mathers LP2 går Lady Gaga Artpop på sjätteplats in som näst högsta nykomling bakom Veronica Maggio Handen i fickan fast jag bryr mig, Tomas Ledin Höga kusten och Stiftelsen Dopet och strax före Lars Winnerbäck Hosianna – samtliga alltså Universal Music.

Universal Music svarar för inte mindre än 18 av albumlistans topp 30-placerade titlar och totalt 28 av listan topp 60, d.v.s. nästan hälften. Sony Music har 8 titlar på topp 30 och Warner Music 3. Högsta placerade album från andra än majorbolagen är Robert Wells Trio A Tribute To Robert Wells [Prophone / Naxos] på plats 16 och The Rolling Stones Sweet Summer Sun – Hyde Park Live [Eagle Rock / Cosmos-Playground] på plats 33.

På singellistan övertar Eminem feat. Rihanna The Monster [Aftermath Records / Universal Music] förstaplatsen från Avicii Hey Brother [Avicii Music / Universal Music]. Högsta nykomling är Ken Ring Människor som ingen vill se [EVA] på plats 31. Längre ner på listan gör Titiyos Ken Ring-tolkning Själen av en vän från tv-programmet Så mycket bättre entre på plats 48, en placering för Agnes Bo Kaspers Orkester-tolkning Allt ljus på mig plats 49.

Claes Olson

Länk:

www.sverigetopplistan.se