15 oktober 2013

PRIS EBBA Award till Icona Pop

Vinnarna av EBBA Awards för 2014 är klara. Svenska vinnare blev Icona Pop. EBBA Awars står för European Border Breakers Award och hyllar de nya artister från ett antal Europeiska länder som lyckats bäst med att låta sin musik korsa gränser.

I ett pressmeddelande säger Androulla Vassiliou, EU-kommisionär för kulturfrågor:

Without music, life would be a mistake, said Friedrich Nietzsche some time ago; musical tastes might have changed a bit since his day, but music is still a universal language that touches everyone, regardless of age or background. The internet has made it easier than ever to access music, yet, paradoxically, it is much harder for artists to break through and achieve lasting success. The European Commission supports the EBBA Awards because we want to help the most promising acts to reach audiences beyond their home base and to break into new international markets”.

Priset delas ut i samarbete mellan EU, Europeiska radiounionen och livekonferensen Eurosonic Noorderslag, det är också hos de sistnämnda som priset delas ut i januari varje år. Kriterierna som ingår är försäljning och radiospelning – sammanställt av Nielsen Music Control – liksom röster sammanställda av EBU och ett antal festivaler.

Samtliga vinnare:

GuGabriel (Österrike), Lukas Graham (Danmark), Woodkid (Frankrike), Zedd (Tyskland), Asgeir (Island), Kodaline (Irland), Jacco Gardner (Nederländerna), Envy (Norge), Icona Pop (Sverige) och Disclosure (Storbritannien),

Lars Nylin