9 oktober 2013

FESTIVAL Stockholm Jazz Festival bryter mönstret ifråga om könsfördelning

I veckan presenterade Jämställd Festival sin sammanställning av könsfördelningen på 25 svenska musikfestivaler sommaren 2013. På dessa 25 festivaler var 77% av musikakterna mansdominerade, 19% kvinnodominerade och 4% mixade.

På Sveriges 10 största festivaler var siffrorna nästan likadana – 76% mansdominerade akter, 19% kvinnodominerade akter och 5% mixade.

– Detta är en viss förbättring från förra årets statistik,, men vi kan ändå konstatera att vägen till en jämställd festivalscen fortfarande är lång konstaterar man på Jämställd Festival.

I undersökningen ingår inte Stockholm Jazz Festival, den enda musikfestivalen i Sverige med en kvinnlig vd. Årets huvudakter är Dianne Reeves, Carla Bley, Cindy Blackman Santana och Cassandra Wilson.

– För tjugo år sedan gjorde jag en festival som lyfte fram starka kvinnor i jazzen, berättar Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare för festivalen.

– Då krävdes det en del research för att fylla programmet. I dag går det betydligt lättare! De kvinnor som står på våra scener i år representerar flera stilar och uttryck och även flera roller – sångerskor, instrumentalister och kompositörer. Mycket har hänt och vi är stolta över att vara en del av ett öppnare musikliv!

– Man kan påverka könsfördelningen om man vill, menar Christina Jutterström, ordförande Stockholm Jazz Festival. Det har vi velat i arbetet med Stockholms Jazzfestival när det gäller styrelse och ledning och det avspeglas självklart i arbetsgruppen och festivalens program.

På festivalens huvudscener Konserthuset, Kulturhuset och Fasching 14-10 oktober utgör 56% av akterna kvinnor. Om man räknar in Jazzkatten-galan, delas ut på Fasching under festivalen, är det 59% av programpunkterna på festivalens huvudscener som frontas av kvinnor.

– För mig har det alltid varit självklart att arbetet blir roligare och programmet mer attraktivt om både män och kvinnor är med, konstaterar Lena Åberg Frisk.

I Stockholm Jazz Festivals arbetsgrupp ingår Karin Sävström (kommunikationschef), Magnus Palmquist (programchef), Carolina Perez Wallin (koordinator), Henrik Perez Wallin (assisterande koordinator) samt Ebba Lindqvist och Angelika Vaskevich från promotionbolaget Ebba Lindqvist PR.

CO

Länk:

http://jamstalldfestival.se/

http://www.stockholmjazz.com/