3 oktober 2013

FESTIVAL Svenska band på Filter Magazine’s Culture Collide

Under rubriken Filter Magazine’s Culture Collide kommerband från USA, Holland, Litauen, Nya Zeeland, Kanada, England och Sverige att samlas i en internationell musikmanifestation på Brooklyns Knitting Factory  17-18 oktober . Svenska representanter är Like Swimming, The Deer Tracks och Frida Sundemo. 

Filter Magazine’s Culture Collide är en satsning där nya artister från hela världen ges tillfälle att presentera sig för amerikansk publik och musikbransch. Turnépaketet startar I Los Angeles och efter att i år för första gången medverka i CMJ (College Music Journal) Music Marathon i New York avslutas turnén i Austin på SxSW (South by Southwest).

Culture Collide startades 2010 och hade förra året 80 artister från mer än 20 länder och en publik på 15 000 personer. Förra året representerades Sverige av Niki & The Dove, Immanie El och Icona Pop.

– Vi vill bidra till att befästa Sveriges position som en av de mest kreativa och produktiva nationerna inom musik och närliggande konstformer – bli ett långsiktigt fönster mot den amerikanska musikmarknaden och därmed stötta såväl den svenska musikindustrins internationella expansion, enskilda kreatörer och musikers USA karriär som förstärkandet av den positiva Sverigebilden, säger Holger Carlsson, LW Productions, tillsammans med Mats Bjerde initiativtagare och producent av de svenska eventen på Culture Collide, CMJ och SxSW.

Bakom satsningen ligger bl.a Export Music Sweden, Musichelp och Studieförbundet Bilda.

We are very excited to have Sweden back at Culture Collide this year, säger Filter Magazines grundare Alan Miller. The quality of talent they bring each year along with the food, drinks and other activities is what has made this festival so special.

Jesper Thorsson, VD för Export Music Sweden fyller på; ’

– Efter en vår med fokus på omorganisation och plattformar för klassiskt och jazz, är vi på det nya exportkontoret laddade inför Culture Collide, berättar Jesper Thorsson på Export Music Sweden. Det är tillfredsställande att Sverige även detta år levererar bredd och fantastisk talang till festivalen.

Like Swimming är kontrakterat av det amerikanska skivbolaget Digsin.

– Att få ett erkännande från Filter Magazine och starta live biten på deras Culture Collideevent är otroligt kul! Kommenterar säger Peter Åstedt, manager för Like Swimmings och grundare av Musichelp. Vi såg vilken reaktion det blev förra gången vi hade det svenska bandet You Say France & I Whistle på Culture Collide 2011 och med Icona Pops megasuccé efter förra årets show visar det att Filter har rätt bra koll.

Frida Sundemo har av The Times blivit omskriven som ett av Sveriges största framtidshopp när det gäller popmusik.

– Vi kan bara hålla med och tycker det är självklart att Frida Sundemo nu ska få chansen i USA, säger Mats Bjerde, kultursamordnare på Studieförbundet Bilda. Den elektroniska popmusiken från Sverige har fått ett internationellt erkännande med artister som The Knife, Lykke Li och Icona Pop.

– Förhoppningen är såklart att Frida Sundemo blir nästa svenska!

The Deer Tracks Culture Collide-spelningar ingår i den två månader långa turné som bandet inleder i Los Angeles 11 oktober och avslutar i Brooklyn 7 december.

The Deer Tracks represent the next wave of Swedish sounds coming to the USA, konstarerar The Deer Tracks manager Scott Cohen, som även är grundare och internationell chef på The Orchard. They cross over the boundaries of traditional rock and electronic music creating something entirely new, inspired by nature, and aligned with America’s growing quest for authenticity which is also what Filter and Culture Collide are looking for.

I CMJ:s seminarieprogram medverkar i år Jonas Bjälesjö, , Head of Music & Event Management Programmet vid Linnéuniversitetet/Campus Hultsfred med seminariet  Från Little Gerhard till Spotify på New York Universities Kimmel Center vid Washington Square.

– Från ett svensk och akademiskt perspektiv är det spännande att vara en del av att etablera en plattform för svensk musik i USA, konstaterar Jonas Bjälesjö. Genom att presentera lite bakgrund och infrastruktur i det svenska musiklivet och musikindustrin hoppas jag kunna bidra genom att starta en diskussion kring hur och varför svensk musik har varit och fortsättningsvis kan vara en del av det amerikanska musiklivet.

Eventets initiativtagare och sponsorer från Bilda, LW Productions, Export Music Sweden och MusicHelp får även sällskap av Svensk-amerikanska handelskammaren i Los Angeles.

– Intresset för svenska kreativa talanger är stort här i Los Angeles och Filter Magazine’s Culture Collide har kommit att blir en allt mer viktig plattform för svensk musik i USA, säger Gudrun Giddings, ordförande I Swedish-American Chamber of Commerce of Los Angeles. Förra årets svenska spotlight blev en succé och vi ser fram emot att vara en del av detta års upplaga.

Claes Olson

Länkar:

http://culturecollide.com/

http://www.cmj.com/marathon/conference/panels/2013

Bilden: The Deer Tracks

The Deer Tracks North American Tour Fall/Winter 2013

10/11 – Los Angeles, CA @Culture Collide

10/12 – Los Angeles, CA @Culture Collide

10/12 – Los Angeles, CA @Culture Collide

10/16 – New Haven, CT @BAR

10/18 – Brooklyn, NY @Knitting Factory (CMJ-showcase)

10/19 – New York City, NY @Pianos

10/21 – Chapel Hill, NC @Local 506

10/22 – Atlanta, GA @Masquerade – Purgatory

10/23 – Jacksonville, FL @1904 Music Hall

10/24 – Orlando, FL @Will’s Pub

10/25 – Miami, FL @Gramps Bar

10/26 – Tampa, FL @The New World Brewery

10/28 – Baton Rouge, LA @Mud + Water

10/29 – Mobile, AL @The Blind Mule

10/30 – New Orleans, LA @Circle Bar

10/31 – TBA*

11/01 – Houston, TX @Fitzgerald’s

11/02 – Dallas, TX @City Tavern Downtown

11/03 – Austin, TX @Mohawk

11/04 – Kansas City, MO @The Record Bar

11/05 – Denver, CO @Lion’s Lair

11/07 – Scottsdale, AZ @Rouge Bar

11/08 – Tucson, AZ @Solar Culture

11/09 -TBA*

11/11 – San Diego, CA @Soda Bar

11/12 – Los Angeles, CA @Los Globos Nightclub

11/13 – San Francisco, CA @Thee Parkside

11/14 – Portland, OR @Mississippi Studios

11/16 – Seattle, WA @Sunset Tavern

11/18 – Vancouver, BC, Canada @The Biltmore Cabaret

11/19 – Boise, ID @Neurolux

11/20 – Salt Lake City, UT @Bar Deluxe

11/22 – Des Moines, IA @Vaudeville Mews

11/23 – Fargo, ND @Aquarium

11/24 – TBA *

11/25 – TBA *

11/26 – Minneapolis, MN @7th Street Entry

11/27 – Hamtramck, MI @New Dodge Lounge

11/28 – Toronto, ONT, Canada @Silver Dollar Room

11/29 – TBA *

11/30 – TBA*

12/01 – Rochester, NY @Bug Jar

12/02 – TBA*

12/03 – TBA*

12/04 – Pittsburgh, PA @Garfield Artworks

12/05 – Philadelphia, PA @Kung Fu Necktie

12/06 – Boston, MA @Johnny D’s

12/07 – Brooklyn, NY @Glasslands