2 oktober 2013

PRIS Årets nominerade till Musikförläggarnas Pris

På tisdagen offentliggjordes de nominerade till Musikförläggarnas Pris 2013, galan som hyllar svenska låtskrivare/kompositörer och textförfattare. Prisutdelningen äger rum fredagen den 8 november på Berns Salonger i Stockholm.

– Jag tycker det är ett bra urval av låtskrivare/kompositörer och textförfattare som nominerats till årets upplaga av Musikförläggarnas Pris, alltifrån debutanter till mer yrkesvana och namnkunniga. Nomineringarna ger en fingervisning om vilken fantastisk repertoar av musik som svenska låtskrivare står bakom och vilken betydande roll de spelar i musikbranschen, både nationellt och internationellt. Juryn måste ha haft det väldigt svårt i år, säger Nutta Hultman, kanslichef på Musikförläggarna.

Musikförläggarnas Pris har funnits sedan 2003 och syftar till att lyfta fram och uppmärksamma svenska upphovsmän. Tanken är att prisgalan också ska föra svenskt musikskapande framåt genom att uppmuntra och inspirera alla som skapar musik. Bakom priset står musikförlagens branschorganisation Musikförläggarna. Priset delas ut i flertalet kategorier där vinnarna i kategorierna ”Årets kompositör”, ”Året textförfattare”, ”Årets låt”, ”Årets internationella framgång” och ”Årets genombrott” utses av en jury bestående av musikjournalister, kompositörer och förlagsanställda. De nominerade i konstmusikkategorierna har tagits fram i samarbete med Sveriges Radio P2 och vinnarna utses av en specialjury.

Vilka som vinner avslöjas fredagen den 8 november på Berns Salonger i Stockholm.

De nominerade är:

ÅRETS KOMPOSITÖR

Björn Dixgård, Gustaf Norén (Mando Diao), Björn Olsson [BMG Rights Management/BMG Chrysalis Scandinavia, Manus] Carl Falk, Rami Yacoub [BMG Chrysalis Scandinavia, Team 2101 Songs/Sony/ATV Music Publishing Scandinavia] Martin ”Max Martin” Sandberg, Johan “Shellback” Schuster [MXM Music/Kobalt Music ] Aino Jawo, Caroline Hjelt (Icona Pop), Elof Loelv, Linus “Style of Eye” Eklöw, Patrik Berger [Publishing Company TEN, Universal Music Publishing, Indiscipline/Kobalt Music]

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Erik Nordström, Herbert Munkhammar (Ansiktet), Jacob Olofsson [Universal Music Publishing, Scandinavian Songs] Peter LeMarc [Peter LeMarc Musik/BMG Chrysalis Scandinavia] Oskar Linnros [Universal Music Publishing] Håkan Hellström [Telegram Musikförlag/Universal Music Publishing]

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Axel “Axwell” Hedfors, Sebastian Ingrosso, Steve”Angello” Fragogiannis (Swedish House Mafia) [Universal Music Publishing, Sony/ATV Music Publishing Scandinavia] Martin ”Max Martin” Sandberg, Johan “Shellback” Schuster [MXM Music/Kobalt Music] Carl Falk, Rami Yacoub [BMG Chrysalis Scandinavia, Team 2101 Songs/Sony/ATV Music Publishing Scandinavia] Patrik Berger, Linus ”Style of Eye” Eklöw [Indiscipline/Kobalt Music, Universal Music Publishing]

ÅRETS LÅT

Strövtåg i hembygden – Björn Dixgård, Gustaf Norén, Gustaf Fröding [BMG Rights Management/BMG Chrysalis Scandinavia, fri originaltext] När solen går ner – Marcelo Salazar, Aleksi ”Aki” Swallow, Björn ”Kapten Röd” Nilson [Manus] Don’t You Worry Child  – John Martin Lindström, Michel Zitron, Axel “Axwell” Hedfors, Sebastian Ingrosso, Steve “Angello” Fragogiannis [Lateral MGMT/Kobalt Music, BMG Chrysalis Scandinavia, Universal Music Publishing, Sony/ATV Music Publishing Scandinavia] Det kommer aldrig va över för mig – Håkan Hellström, Björn Olsson [Telegram Musikförlag/Universal Music Publishing, Manus]

ÅRETS GENOMBROTT

Miriam Bryant, Victor Rådström [Telescope Music Publishing] Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia] Linus ”Style of Eye” Eklöw [Universal Music Publishing] Linnea Henriksson [Living In a Box/Universal Music Publishing]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – stor ensemble/opera

Sven-David Sandström Requiem [Gehrmans Musikförlag] Britta Byström Screen Memories – trumpetkonsert [Edition Wilhelm Hansen] Jesper Nordin Frames In Transit – konsert för trio och orkester [Edition Peters] Katarina Leyman Transient Skies [Manus]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – mindre ensemble/kammarmusik

Fredrik Sixten Toccata och fuga över B-A-C-H, för orgel [Gehrmans Musikförlag] Mirjam Tally Membrane Fragmentation, för kammarensemble [Manus] Hans Gefors Umi sono mono, för blandad kör, slagverk och gitarr [Manus] Jörgen Dafgård Whims and Wizardry – klarinettkvintett [Gehrmans Musikförlag]

Lars Nylin