11 september 2013

4 SNABBA Anders Damberg och Johannes Nilsson / Live at Heart

Efter fyra händelsefyllda dagar med närmare 300 konserter och ett omfattande seminarieprogram där bl.a stora delar av Sveriges festivalarrangörer och bokare diskuterade ämnet Festivaldöden så avslutades i lördags natt årets upplaga av Live at Heart i Örebro – en festival som med sin blandning av svenska och internationella inslag alltmer lever upp till sin ambition att bli en svensk motsvarighet till South By Southwest i Austin, Texas. Festivalens eldsjälarna Anders Damberg och Johannes Nilsson summerar Live at Heart 2013.

Live at Heart kändes på flera sätt som ett rejält lyft i år. Hur skulle ni själva vilja summera årets upplaga av festivalen, som var er fjärde i ordningen?

– Dels var det en publik succé och så har nu även den svenska musikbranschen hittat hit. Kontakter knyts, affärer görs  och kontrakt skrivs. Det börjar bli den marknadsplats som vi har drömt om att festivalen ska vara.

Vilka inslag ser ni som årets höjdpunkter?

– Låtskrivarcampen House Of Songs där 10 artister och låtskrivare samarbetade under tre-fyra dygn för att sedan komma till festivalen och framföra de nya låtarna. Flera hits!

– Ett arrangemang som gav oväntad stjärnglans åt festivalen var panelen Behind The Rockstar’s Ass där tre fantastiskt erfarna musiker frikostigt delade med sig av sina upplevelser från turnélivet och sina långa artistkarriärer. Panelen varade i över en och en halv timme, men tiden kändes ändå alldeles för kort. Under ledning av Claes Olson samtalade Michael Blair (känd från bl.a Tom Waits, Elvis Costello och Lou Reed), Jojje Wadenius (Blood Sweat &Tears, Paul Simon, Steely Dan m.m) och Barbara Lamb (Willie Nelson, Waylon Jennings m.fl).

Vad tycker ni kan förbättras till nästa år?

– Rent praktiska detaljer. Vi måste förbättra informationsflödet till publik och band. Skylta upp arenorna tydligare, så att publiken hittar enkelt. Och dekorera stadsmiljön så att festivalkänslan sprids ut i stadsbilden.

Det blir väl förhoppningsvis en fortsättning och vidareutveckling av Live at Heart till nästa år. Hur kommer den att gestalta sig i så fall?

– Utveckla det internationella utbytet och bredda vägen för svenska musiker internationellt. Sådant som Export Music Sweden skall intressera sig för.

Lars Nylin