21 augusti 2013

FESTIVAL Östersjöfestivalen direktsänder i webb-tv

Fredag 23 augusti inleds den elfte upplagan av Östersjöfestivalen. Utöver musiken innehåller programmet även flera seminarier som gästas av en rad påverkare och initiativtagare inom miljö och ledarskap. Invigningen med årets Polarpristagare Kaija Saariaho och Esa-Pekka Salonen samt Trollföljten på Drottningholms Slottsteater direktsänds i webb-tv.

Det är första gången Utöver att ett urval av konserterna webb-tv-sänds för första gången så sänder Sveriges Radio P2 och EBU som vanligt festivalen till lyssnare både i Sverige och utomlands. Föreställningarna som sänds live via webb-tv är invigningskonserten under ledning av dirigent Esa-Pekka Salonen med ett särskilt gästspel från årets Polarpristagare Kaija Saariaho och europapremiären av hennes nya verk Sombre. Även den utsålda Trollflöjten på Drottningholms Slottsteater 27 augusti, med internationella stjärnartister och Johan Rabaeus som berättare, direktsänds. Länken till webb-tv-sändningarna kommer att finnas tillgänglig på Östersjöfestivalens hemsida www.balticseafestival.com. Sändningarna finns bara tillgängliga under tiden för föreställningen och kommer inte kunna tittas på i efterhand.

Östersjöfestivalen, som grundades 2003 av Berwaldhallens konserthuschef Michael Tydén och dirigenterna Esa-Pekka Salonen och Valery Gergiev, är Nordens största festival för klassisk musik och verkar inom de tre områdena musik, miljö och ledarskap i syfte att skapa en bättre framtid för Östersjöregionen och den utsatta Östersjön.

Östersjöfestivalen anordnar även i år seminarium kring miljö och ledarskap i samverkan med samarbetspartners som WWF, TeliaSonera och Raoul Wallenberg Academy. I år gästas man bl.a av naturfotografen Mattias Klum, EU-minister Birgitta Olsson och de sociala entreprenörerna bakom Crossing Boarders, Soppköket, Ung Cancer och Raoul Wallenberg Difference Makers.

– Det finns en ny energi, en ny vilja och en iver bland årets festivalmedverkande som jag inte tidigare skådat, säger Michael Tydén, konserthuschef i Berwaldhallen och grundare av Östersjöfestivalen. Frågan om ansvar är en genomgående röd tråd och initiativkraften hos både artister och samarbetspartners är slående. Längtan efter att gå från ord till handling och övertygelsen om att vi alla kan göra skillnad är starkare än någonsin.

En person kan göra skillnad är temat för det seminarium som hålls i Berwaldhallen på Raoul Wallenbergs dag 27 augusti. Med EU-minister Birgitta Olsson och de uppmärksammade sociala entreprenörerna Milad Mohammadi (Soppköket), Ida Östensson (Crossing Boarders), Julia Mjörnstedt (Ung Cancer) och Michael Wernstedt (Raoul Wallenberg Difference Makers). Moderator: Kerstin Brunnberg. Under seminariet kommer de medverkande få välja ett stycke musik som framförs live. Seminariet är ett samarbete mellan Östersjöfestivalen och Raoul Wallenberg Academy, som i år är ny samarbetspartner till Östersjöfestivalen. Seminariet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten.

Raoul Wallenbergs dag firas för första gången 27 augusti. Raoul Wallenberg Academy håller i firandet som i år bär temat Civilkurage – En person kan göra skillnad. Bland de medverkande finns bl.a Mark Levengood, Loreen, Friends och integrationsminister Erik Ullenhag. Programmet presenteras av Dilsa Demirbag, från Berättarministeriet. Under dagen sker också en prisutdelning. Plats: Raoul Wallenbergs Torg i Stockholm.

WWF och TeliaSonera arrangerar under Östersjöfestivalen varsitt seminarium för yrkesverksamma på miljö- och ledarskapsområdet. Seminarierna är även tillgängliga för press/media. WWF håller i seminariet Turning adversity into opportunity – a business plan for the Baltic Sea. I samband med seminariet presenteras en rapport framtagen i samarbete med Boston Consulting Group TeliaSonera håller i seminariet Så ger vi Östersjön en chans där fotografen Mattias Klum och Maria Wetterstrand diskuterar vad som krävs av näringsliv, politiker och var och en av oss för att Östersjön ska ha en framtid.

Claes Olson

Länk:

www.balticseafestival.com