15 augusti 2013

FESTIVAL Stockholm Folk Festival lockade 12 000

I helgen arrangerades Stockholm Folk Festival för andra året på Hesselby Slott. Totalt kom 12 000 personer som 9-11 augusti fick se och höra ett 80-tal konserter med 200 artister i genrerna folkmusik, blues, bluegrass, körsång, visa och världsmusik på de fem scenerna i slottsmiljön.

Även i år hade festivalen tur med vädret. Vid invigningskonserten på fredag eftermiddagen bröt solen fram och det var fint väder ända fram till den sista konserten sent på söndageftermiddagen. Först efter festivalområdets stängning föll skyfallet över Hesselby slott.

Liksom förra året kombinerades konserterna på scen med ett stort antal workshops och kurser för både vuxna och barn. Nytt för i år var dans på dansbanan och en stor musikloppis samt att den sista dagen blev en utpräglad familjedag med mycket barn i slottsparken.

– Vi är mycket glada och varma i hjärtat över att festivalen har ägt rum en andra gång och blivit en sådan succé, säger festivalens producent Hilda Sandgren. Vi arrangörer, publiken, artisterna verkar ha hittat något som vi tillsammans vill vidareutveckla.  Det verkar som om vår vision om musikalisk mångfald, spelglädje och passion är precis det som många människor längtat efter.

– Hatten av för alla begåvade och färgstarka musiker och artister! kommenterade festivalens initiativtagare Tomas Ledin. Också mycket glädjande med den stora publiktillströmningen.

– Vår ambition med en myllrande folkfest i världsmusikens öppna och inbjudande tecken, infriades med råge, konstatera Ledin. Skön stämning under alla tre dagarna. Jag fick på nära håll uppleva besökarnas entusiasm när jag jobbade i en av barerna och serverade pilsner.

– Nu känns det som vi har skapat en tradition och vi har alla kommit överrens om att vi vill göra en festival nästa år igen, berättar festivalens konstnärlige ledare.

Claes Olson