15 augusti 2013

4 SNABBA Jonas Kullhammar om bl.a kvartetten som sprängdes

Efter 15 år och cirka 400 spelningar i mer än 15 länder har Jonas Kullhammar Quartet bestämt sig för att lägga av. MI riktade 4 SNABBA till musikern, skivbolagsmannen och den hyperaktive musikentreprenören, som först konstaterade att ”det är svårt att svara kortfattat på grejor som är så viktiga för mig” – men sedan levererade flera intressanta svar på våra frågor.

Varför har ni valt att lägga av med kvartetten just nu?

– Allt har sin tid, och vi har hållit på i femton år. Har snabbräknat och kommit fram till att vi gjort cirka fyrahundra spelningar i över femton länder. En helt fantastisk resa där vi spelat på allt från små klubbar med liten publik till stora arenor med som mest 14 000 personer i publiken.

– Trenden med att band lägger ner verkar hålla i sig och smitta av sig. Tråkigt, men sant. När bandet bildades bodde vi alla i Stockholm och levde någorlunda liknande liv. Från att vi släppte första skivan för tretton år sedan så har det gått med en rasande takt. Dels har vi hela tiden fått väldigt bra respons här i Sverige, men det faktum att vi haft en karriär utanför Sverige – utan manager – har känts fantastiskt.

– Bandet har alltid varit det som betytt mest för mig i mitt musikaliska liv, och jag känner själv att jag ledsnat på det bakomarbete som krävs för att vara ett turnerande band. Därför togs detta beslut, och jag känner att vi slutar på topp. Vi är överrens om detta i bandet, och ser fram emot våra sista spelningar tillsammans.

– Det känns helt enkelt som att det är dags att gå vidare. Att det råder en kulturell politisk svacka i Sverige har säkert också påverkat, men är inte huvudskälet. Om jag skulle vara nitton år idag och försöka göra samma sak jag gjorde då, så tror jag det hade varit omöjligt. Kulturbevakningen i media, spelmöjligheterna och inkomstkällorna är inte i närheten av vad det var då. Dock så är jag inte orolig för min egen överlevnad då jag hann etablera mig innan det började svaja, men jag är starkt oroad för kommande kulturskapares möjligheter.

Men trots – eller på grund av – nedläggningen så släpper ni två nya album! Hur går det det ihop?

– Faktum är att vi släpper/släppte tre nya album 2013. Vi släppte strax före sommaren en 10″-LP där vi spelar John Coltranes A Love Supreme. Den sålde slut på cirka tre veckor. Det är jag väldigt glad över.

– Det huvudsakliga albumet som vi släpper är det som heter Låt det vara och innehåller egenskriven musik. Att det skulle bli vårt sista album var inte direkt planerat, men det känns rätt. Det känns nästan som om ödet avgjorde det. Bland annat så är detta det första vi spelat in på Atlantis studion, och bara det är något jag drömt om att göra med kvartetten ända sedan starten 1998.

– Jag skrev titelspåret Låt Det Vara strax före inspelningen och utökade bandet på den låten med Goran Kajfes, Per ”Ruskträsk” Johansson, Susana Santos Silva, Mats Äleklint, min far Janne Kullhammar och Per-Olav Moritz. Albumet släpps både på cd och vinyl (en mindre upplaga som även innehåller cd). Förhoppningsvis försvinner den från min källare lika fort som A Love Supreme!

– I november kommer vi släppa en vinyl, också i en begränsad upplaga, och den innehåller covers på några av mina svenska jazzfavoriter. Bland annat låtar av Gilbert Holmström och Börje Fredriksson med flera. En skiva jag velat göra i nästan tio års tid, men aldrig riktigt kommit till skott. Den är på väg att skickas in till tryck, så allt är på banan.

Musiken kommer alltså inte att tystna. Vad har du just nu på gång för egen del?

– Nä, jag ser inte detta som slutet på allt. Förhoppningsvis början på något nytt, men jag har inga såna planer direkt. Jag kommer nog ta en paus från att vara bandledare.

– Jag har sedan början av året jobbat med att skriva jazzmusik till filmatiseringen av Klas Östergrens klassiker Gentlemen & Gangsters, som regisseras av Mikael Marcimain. Mattias Bärjed gör själva soundtracket och jag gör jazzen. Utöver det så spelar jag en hel del framöver med Svenska Kaputt, Nacka Forum och Goran Kajfes Subtropik Arkestra, för att nämna några grejer.

Berör kvartettens upplösning även ditt/ert skivbolag Moserobie Music Production?

– Skivbolaget Moserobie lever i högsta grad. Bortsett från släppen med JKQ under hösten så kommer nya skivor med Gilbert Holmström, IPA, Mattias Ståhl, Mats Äleklint och Mathias Landaeus med flera.

– Jag fortsätter att trotsa trenden med Spotify och andra tjänster som inte genererar pengar – men påstås generera spelningar och publicitet. Många trycker på mig där, men först när någon kan visa mig en vettig avräkning till en ickekommersiell jazzlabel, så kanske jag lägger mig på rygg.

– Det blir mer och mer som släpps på vinyl också, vilket jag är glad över. När vi för nästan tio år sedan började göra vinyl var det väldigt svårt att få det sålt annat än på spelningar, men där har vinden vänt.

Claes Olson

Jonas Kullhammar Quartet / avskedskonserter hösten 2013
10/9 Kristianstad, Blue Bird Jazzclub
11/9 Härnösand, Öbacka Jazz
12/9 Umeå, Studion
13/9 Stockholm, Fasching
21/11 Helsingborg
22/11 Göteborg, Nefertiti