2 juli 2013

MUSIK & POLITIK Pussy Riot i Almedalen

Folkets Hus och Parker, Civil Rights Defenders och Ebba Lindqvist PR har tagit Pussy Riot till Almedalen, där den ryska feministiska aktionsgruppen har genomfört ett antal intervjuer, träffat svenska politiker och deltagit i Öppna Almedalen.

Syftet med Pussy Riots medverkan, som skedde på Sverigedemokraternas dag i Almedalen, är att uppmärksamma frågan om yttrandefrihet och värna om den samma. Under dagen träffade Shaiba och Serafima, två av Pussy Riots åtta medlemmar, bl.a EU-ministern Birgitta Ohlsson.

– Vi har flera budskap och flera mål. Mest viktigt är att varna hela världen för vad som händer i Ryssland och prata för de som fortfarande sitter i fängelse. Glöms de bort blir förtrycket hårdare, kommenterade Shaiba till Aftonbladet.

Sveriges internationella människorättsorganisation Civil Rights Defenders bildades 1982 och är en oberoende expertorganisation som försvarar människors medborgerliga och politiska rättigheter och stärker utsatta människorättsförsvarare.

– En regim som inte tål att granskas och kritiseras är en räddhågsen men också farlig regim, kommenterar Civil Rights Defenders chef Robert Hårdh. Ingen ska behöva fängslas för sina åsikters skull, varför vi kräver att medlemmarna i Pussy Riot omedelbart friges.

– Att resa runt i världen och berätta om den egna situationen och utvecklingen i Ryssland visar inte bara på ett oerhört mod utan är dessutom ett betydande risktagande, menar Ebba Lindqvist på Ebba Lindqvist PR. Nya lagar slår direkt mot Pussy Riot. Man förbjuder till exempel folk att sprida deras youtube-videor. Sådan ser situationen ut i dagens Ryssland. Rätten att få skapa och utöva kultur – varhelst det är – är samhällets syre. Utan den rätten blir luften tunnare för oss alla.

Ebba Lindqvist PR har i många år arbetat inom kultursektorn med marknadsföring av event, festivaler och många av Sveriges artister. Byrån har arbetat med många organisationer, t.ex inom miljö, utsatta barn, minoritetsgrupper och kultur. Som en konsekvens av Pussy Riot besök har Ebba Lindqvist PR medverkat till att AMAS (Art Makes a Stand) skapats, ett nätverk av artister inom olika kulturella områden.

– Hur öppet ett samhälle än tycks vara, kan vi aldrig ta yttrandefriheten för given, konstaterar Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker. Vi behöver prata om den, använda oss av den och förse den med både röster och fria, öppna mötesplatser så att alla kan komma till tals!

I augusti 2012 dömdes tre av medlemmarna i det feministiska ryska punkbandet Pussy Riot, efter ett regimkritiskt uppträdande i en katedral i Moskva i februari samma år, till två års fängelse för huliganism motiverat av religiöst hat.

Enligt gruppen syftade aktionen till att kritisera de nära banden mellan den ryskortodoxa kyrkan och Kreml, och hur båda dessa institutioner förstärker varandras konservativa syn i bland annat frågor om gender och rättigheter för homosexuella. Gruppen var särskilt kritisk mot den ryska Patriarken Kirills öppna stöd till Vladimir Putin under presidentvalet i mars 2012.

Åsiktsfrihet och yttrandefrihet är mänskliga rättigheter som skyddas i internationell rätt. Att inskränka och undertrycka politiska yttringar genom åtal som angriper innehållet i yttringarna kränker dessa friheter och är ett brott mot Rysslands internationella åtaganden.

Vladimir Putin har vid flera tillfällen uttalat sig om rättegången och domen på ett sätt som tyder på politisk inblandning i rättsprocessen. Åtalet, brottsrubriceringen och domen är en del av en oroande utveckling i Ryssland där yttrandefriheten och den politiska friheten inskränks genom att ny lagstiftning och som i detta fall åtal.

Pussy Riot-fallet har fått stor internationell uppmärksamhet. Ett stort antal ryska och internationella musiker har uttryckt sitt stöd för gruppen, bl.a Paul McCartney, Björk, Madonna och Red Hot Chili Peppers.

Claes Olson

Länk:

www.artmakesastand.com