29 maj 2013

FESTIVAL Peace & Love AB begär sig i konkurs

På tisdagen begärde sig festivalen Peace & Love i konkurs. Biljettförsäljningen hittills, 9000 enligt ett pressmeddelande, ansågs inte vara tilllräckligt bland annat med tanke på fjolårets resultat – festivalen i Borlänge gick då 13 miljoner minus. Konkursen för Peace & Love kommer bara veckan efter att Siesta i Hässleholm meddelade att de ställt in i år.

I pressmeddelandet, som MI presenterar i sin helhet nedan, bjuds även in till en presskonferens tisdag eftermiddag. Peace & Love har under sina fjorton år utvecklat sig till landets största festival vid sidan av Sweden Rock. 2011 slogs publikrekord med mer än 50 000 betalande. Inför årets festival hade kapaciteten minskats till 35 000. Tänkta dragplåster inkluderade Depeche Mode, Queens of The Stone Age, Iggy Pop och Håkan Hellström. Men namn som dessa räckte alltså inte i konkurrens med bland annat nystartade Bråvalla i Norrköping, som arrangeras samma helg som Peace & Love skulle gått av stapeln.

Idag tisdag begär Peace & Love AB sig själva i konkurs. Ägaren och ledningsgruppen har rådgjort med interimsstyrelsen och därefter fattat beslutet att begära Peace & Love AB i konkurs, då man inte finner det försvarbart att fortskrida planeringen av årets festival och att fortsätta sälja biljetter.

I höstas sattes en plan upp som var realistisk med tanke på den ryggsäck Peace & Love AB bar med sig och den planen har följts och har känts trygg. Lönehelgen i maj förväntades att bli det stora lyftet. Sedan 2007 har Peace & Love i snitt sålt cirka 23 000 biljetter under maj och juni. Tyvärr kom aldrig lyftet i år.

Hur många som väntade, som tänkte köpa och som ville uppleva det som skulle bli sommarens mest magiska händelse kommer vi aldrig att få veta. Det blir ingen festival.

Allt som stått i vår makt har gjorts. Vi har pratat, kommunicerat, annonserat och planerat mer och tydligare än någonsin tidigare. Men med 9000 sålda biljetter är vi idag för långt från målet. Vi klarar inte av att betala våra löpande räkningar och ju närmare festivalen vi kommer, desto svårare är det att styra om och avboka. Därför är vi tvungna att fatta det tyngsta beslut vi någonsin fattat. – Vi är alla otroligt ledsna och känner såklart extra för er som längtat, planerat och köpt biljett, säger Jesper Heed.

Stort tack till alla funktionärer, artister, samarbetspartners, sponsorer, medarbetare, Borlängebor och Borlänge kommun för de 14 år som festivalen funnits.

Peace & Love startades inte bara som en vanlig musikfestival utan också med en vision att förändra världen. Fortsätt att sprida vårt budskap, det kommer vi att göra.

Den positiva kraft, optimism och framtidstro som Peace & Love alltid stått för kommer att fortsätta utvecklas och leva vidare i nya former. Exakt vad det blir får framtiden utvisa.

Inga uttalanden i medier kommer att göras under dagen från ägare, presschef eller någon annan representant från Peace & Loves ledning eller interimsstyrelse. Mer information kommer under presskonferensen och vi hänvisar till den. Information finns även på www.peaceandlove.se

”For those who missed the Sixties. It’s about nonviolence, equality, diversity, fellowship, solidarity, freedom, understanding — oh yes, and music. Peace & Love is the biggest annual festival in Sweden, which just goes to show”. New York Times, dec 2012

En presskonferens kommer att äga rum idag i Borlänge på Peace & Loves huvudkontor på Borganäsvägen 42-44 dit samtlig media är inbjuden. Tiden för presskonferens är klockan 16.00.”

I samband med Peace & Love skulle som vanligt även den kreativa konferensen Trigger ha arrangerats. Därifrån sägs i ett meddelande på tisdagen:

Dear all,

Today at 11.00h, Peace & Love announced that the festival for 2013 is cancelled for economic reasons.

We feel very sorry for all the people involved in the festival and wish them lots of luck to overcome the disappointment.

At the moment we are discussing what the plans are for Trigger 2013. We have a strong relationship with the festival, but are also an independant organization with our own budget and organization.

In the upcoming days, we will take a decision how we will move forward. This could be that we continue the congress as planned, organize it on another location, plan it on another date or cancell it as well.

For the people that did not book their tickets yet, please wait with that until we formally confirm that the congress will continue as planned.

Thanks for your understanding.

Kind regards,

Bart Omlo

MI uppdaterar vad som händer framgent.

Lars Nylin